Több ezer amerikai katona Haitin

Tegnap összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa megtárgyalni, hogy miként hangolják össze a nemzetközi segélyakciót a földrengés sújtotta Haitin. Közben további amerikai katonák érkeztek a szigetre, várhatóan rendfenntartási feladatokkal is. Az EU központi alapból, illetve a tagállamok felajánlásaiból jelentősen növelte pénzügyi hozzájárulását a haiti mentéshez.

Több mint százezer adag élelmiszercsomagot osztottak szét eddig Haitin a múlt keddi 7-es erősségű földrengés károsultjai között – közölte tegnap reggel az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP). A nap folyamán újabb 95 ezer csomagot terveztek eljuttatni a rászorulóknak. A közölt adat áttételesen megerősíti a sajtójelentéseket, miszerint a segélyek szétosztása csak nehézkesen indult be. A becslések ugyanis több százezerre teszik a fedél nélkül maradtak, és hárommillióra az élelemre, ivóvízre szorulók számát. A repülőtérre csütörtöktől folyamatosan érkeztek a segélyszállítmányok, gyógyszer is van már bőven, csak a reptéri raktárban. Mint az El País tudósítója írta, a teherautók sofőrjei, a segélyszervezetek képviselői nemigen merik a reptér környékét elhagyni az egyre rosszabb közbiztonsági helyzet miatt. Az utcákon kétségbeesett emberek, nádvágókkal, késekkel felfegyverkezett bandák fosztogatnak, illetve ostromolják meg az érkező szállítmányokat. A vöröskereszt tegnapi jelentése hasonló képről ad számot: a földrengést követő hatodik napon a lakosság egyre agresszívabb az élelem és víz hiánya miatt. A hullákat az utcára dobálják, illetve gödrökben égetik el. Romlik az egészségügyi helyzet az ideiglenes táborokban, és járványok kitörése fenyeget.

René Préval elnök a hét végén kimondta, hogy az amerikai katonák érkezésétől várnak fordulatot, hogy támogassák az ENSZ békefenntartóit. Mindössze kétezer haiti rendőr van Port-au-Prince-ben, miközben háromnégyezer bandita szökött meg a börtönből a földrengés káoszában – nyilatkozta Haiti elnöke. Éjszakánként lövöldözés is hallható, különösen a hírhedt Cité Soleilből, a főváros egyik szegénynegyedéből, ahol a bandák újraszerveződtek.

Kié a főszerep a segélyezésben Haitin? A kérdés egyszerű: akinek az amerikai légi irányítók a Port-au-Prince-i reptéren elsőbbséget adnak. – Nekik az az első, hogy garantálják a biztonságot, számunkra pedig az, hogy élelmet osszunk, e kettőt kell szinkronba hozni – mondta a WFP illetékese.

Mint Szőcs László, washingtoni tudósítónk jelentette, Barack Obama elnök 100 millió dollárnyi azonnali segélyt ígért Haitinak, és az Egyesült Államok meg is kezdte a részben segélyező, részben rendfenntartó műveleteket. Ezek, Amerika térségbeli szerepét tekintve hangsúlyozottan a haiti vezetés kérésére folynak, minden haderőnem részt vesz bennük, és az USA déli parancsnoksága hangolja össze őket. Elsőnek a USS Carl Vinson repülőgéphordozót indították útnak, még múlt szerdán, és mostanra hétezer, összesen pedig egyelőre mintegy tízezer amerikai katona érkezik a helyszínre.

Az Obama- adminisztrációt mindeközben két irányból is támadják: egyfelől lassan érkezik a segítség, másfelől – állítják jobboldali kommentátorok – már így is túl sokat foglalkozik a katasztrófa sújtotta országgal. – (Amerika) egyedi képességgel rendelkezik, hogy széles skálán reagáljon, és emberéleteket mentő segítséget nyújtson. Ezt a felelősséget nyilvánvalóan csak erősíti, ha a pusztítás ennyire a közelünkben történik – magyarázta az elnök. A segélyezés pártsemleges „karmestereinek” Obama felkérte két elődjét, George W. Busht, illetve Bill Clintont. Közösen jegyzett cikkükben az exelnökök felszólítják az amerikaiakat az adakozásra.

Brüsszelben Catherine Ashton külügyi főmegbízott tegnap kijelentette, hogy érdemes levonni a tanulságokat, miután alkalmasint bírálatok is érték az Európai Unió reagálását a haiti földrengésre. Mint tudósítónk, Blahó Miklós emlékeztet, pedig Ashton rögvest felkérte a tagországokat, hogy a maguk hatáskörében azonnal cselekedjenek, így a franciák és spanyolok légihidat szerveztek. A bizottság pedig nyomban felajánlott hárommillió eurót.

A spanyol elnökség hétfőn rendkívüli tanácsülést hívott össze a humanitárius segélyezésért felelős külügyi tisztviselők részvételével. Ezen úgy határoztak, hogy a bizottsági segély összegét harmincmillióra emelik, s a belátható időn belül felmerülő feladatokra, elsősorban a kormányzati kapacitások helyreállítására 107 millió eurót különítenek el. További 200 millió euróra lehet még szükség, attól függően, milyen benyomást szerez Ashton Washingtonban és New Yorkban, illetve De Gucht fejlesztési biztos Haitin. Az említett összegek megfejelik azt a 92 millió eurót, amelyet az uniós tagállamok kormányai adtak össze. Magyarország 100 ezer eurót ajánlott fel, nagyjából annyit, mint általában a hozzá hasonló méretű új tagállamok. A tanácsülés után Moratinos spanyol külügyminiszter jelezte, 150 csendőr is Haitira utazhat a közrend fenntartására. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azt kérte a tagállamoktól, hogy növeljék meg Haitin a jelenlegi 11 ezer fős ENSZ-békefentartói létszámot 1500 rendőrrel és 2000 katonával.

Szenegál jelezte, szívesen befogadja az otthon nélkül maradt haitiakat. – Ha csak néhányan jönnek, házat és földet adunk nekik. Ha tömegesen, akkor egy egész régiót – mondta a szenegáli elnök szóvivője.

Bono, Sting, Justin Timberlake, Christina Aguilera és Alicia Keys is fellép a január 22-i Hope for Haiti televíziós adománygyűjtő koncerten – jelentette be George Clooney, a tucatnyi amerikai tévécsatornán sugárzásra kerülő jótékonysági műsor házigazdája. Máris érkeznek a bőkezű felajánlások: a Not On Our Watch szervezet, amelyet Matt Damon, Don Cheadle, Brad Pitt és George Clooney hozott létre, bejelentette, hogy egymillió dollár támogatást nyújt. Az Ausztrál Open keretében tartott jótékonysági bemutatón Roger Federer Serena Williamsszel 200 ezer dollárt gyűjtött össze a haitiak javára, Sandra Bullock, Brad Pitt és Angelina Jolie pedig az Orvosok Határok Nélkül szervezet haiti erőfeszítéseit támogatták egymillió dollárral. Tiger Woods hárommillió dollár értékben egy mobil kórházat küld Haitira – közölték.

Teherautóról osztanak élelmet Haiti fővárosában az ENSZ emberei
Teherautóról osztanak élelmet Haiti fővárosában az ENSZ emberei
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.