Oltson-e tüzet az öreg EU-tűzoltó?

Nem baj, ha a tűzoltóknál vagy a fogorvosoknál felső korhatárt szabnak meg – mondta ki két konkrét eset kapcsán az Európai Bíróság. De akkor hol van az életkor szerinti diszkrimináció tilalma?

Colin Wolf 29 évesen jelentkezett a frankfurti tűzoltókhoz, de „kikosarazták” őt. Bár a korhatár 30 év volt, a fiatalember a következő felvételnél már 31 éves lett volna. Nem hagyta annyiban: kártérítést követelt a frankfurti bíróságon, amely az – EU-joganyag őrangyalának számító – Európai Bíróságtól kért tanácsot.

Domnica Petersen fogorvosnő ügye is a luxemburgi taláros testületnél landolt. Ő azt a határozatot támadta meg, amely szerint a német társadalombiztosítóval szerződött fogorvosként csak addig dolgozhat, amíg be nem tölti a 68. életévét. Ezúttal a dortmundi bírák tudakolták az Európai Bíróságon, nem ellentétes-e ez a szabály a hátrányos megkülönböztetést tiltó EU-irányelvvel?

Egyiküket sem védte meg az uniós bíróság, amely szerint a nemzeti intézkedések időnként indokoltak. Például ha valaki tüzet olt: ilyenkor a kiváló fizikai képesség szó szerint életbe vágó, hiszen a lángok leküzdése mellett embereket is menteni kell. A német kormány olyan tudományos adatokkal is előrukkolt, amelyek azt bizonyították, hogy nagyon kevés 45 év feletti tűzoltótiszt alkalmas fizikailag a legnehezebb munkavégzésre – a tűzoltásra. Nem járt jobban Petersen doktornő sem, aki magánrendelést bármilyen idősen folytathatna, csakhogy a németországi páciensek 90 százaléka a kötelező egészségbiztosítási rendszer hatálya alá tartozik. Ezért aztán érzékenyen érintette, hogy a „körzeti” fogorvosi engedélyét visszavonták.

Árnyaltabb ítéletet hozott az ő esetében a luxemburgi bíróság. Minden tagállam maga döntheti el, hogy a betegek egészsége érdekében előír-e felső korhatárt az orvosi tevékenységek gyakorlásához – az viszont nem járja, hogy más szabályok vonatkozzanak az egészségbiztosítóval szerződött és a magánorvosokra. Elfogadható ugyanakkor a korlátozás, ha (a németek erre is hivatkoztak) ezzel csak a fiatal fogorvosokat szeretnék álláshoz juttatni. „Vissza a feladónak” jeligére az uniós testület közölte: döntsék el a német bíróságok, milyen célból riogatják a 68 éves fogdoktorokat.

A tűzoltáshoz kiváló fizikai képesség kell – érvelt az Európai Bíróság
A tűzoltáshoz kiváló fizikai képesség kell – érvelt az Európai Bíróság
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.