Milliárdos jobboldali elnöke lesz Chilének

Húsz év balközép kormányzás után a milliárdos vállalkozó Sebastian Pinera a jobboldal képviseletében aratott győzelmet a chilei elnökválasztás vasárnapi, második fordulójában. Barack Obamától átvéve a változás jelszavát Pinera a szavazatok 51,61 százalékát, míg vetélytársa, a kereszténydemokrata Eduardo Frei korábbi államfő 48,38 százalékát kapta. A szoros eredménnyel végződött választások incidens nélkül zajlottak, és a demokratikus légkört jellemezte, hogy Frei már a részeredmények ismeretében gratulált, majd este fel is kereste ellenfelét, aki híveivel ünnepelte a győzelmet. A szocialista Michelle Bachelet elnök pedig tegnap fogadta az államfői tisztet márciusban átvevő Pinerát.

A leendő elnök a győzelmet köszöntő beszédében „egységre” szólította fel valamennyi politikai erőt, hogy ledöntsék a Pinochet-diktatúrától örökölt elválasztó falakat, és így a chilei gazdaság még eredményesebb lehessen. (Chile – főleg réz- és gyümölcsexportjával – Dél-Amerika egyik legsikeresebb gazdasága Brazília mellett, idén januártól a fejletteket tömörítő OECD tagja lett.)

A jobboldal fél évszázada, 1958 óta most kerül első ízben alkotmányos úton hatalomra Chilében. Az Allende baloldali kormányzatát megbuktató Pinochet-diktatúra (1973–1990) után ugyanis a széles középbal koalíció, a Concertación adott egymást követően négy elnököt. Ezek a kormányok szociális programjaikkal javítottak a szegények helyzetén, ám nem nyúltak a liberális piacgazdasági modellhez, amelyet Pinochet idején honosítottak meg. Sebastian Pinera, aki másodszor indult elnökválasztáson, igyekezett elhatárolni magát a diktatúra hagyatékától, és a Koalíció a változásért nevű pártszövetséget a centrum felé „manőverezni”, ám választóinak nagy része így is a Pinochet iránt nosztalgiát táplálókból került ki.

A 60 éves Sebastian Pinera – akinek apja Chile nagykövete volt Belgiumban, majd New Yorkban az ENSZ-nél – a Harvard Egyetemen végzett közgazdaságtant. A Forbes magazin rangsorában a világ 701. leggazdagabb üzletembere, s mint a The Miami Herald írja, vagyonát kétmilliárd dollárra becsülik. A nyolcvanas években ő honosította meg a hitelkártyákat, és alapította meg az első beruházási bankot Chilében.

Jelenleg számos vállalatot birtokol, van kereskedelmi tévéadója, résztulajdonosa a LAN nemzeti légitársaságnak, miként a legnépszerűbb chilei focicsapatnak, a Colo-Colónak is. Most várható, hogy eladja 25 százalékos részesedését a légitársaságban, és megválik néhány más üzleti érdekeltségétől is, hogy államfőként elkerülje az „összeférhetetlenség” vádját. (2007-ben súlyos pénzbüntetést kapott, mert a LAN-Chile részvényeit „belső információ” birtokában vásárolta fel, mielőtt közzétették volna annak éves nyereségét.) Közismerten megszállottja az extrém sportoknak, így a mélytengeri búvárkodásnak. Vakációzni, miként üzleti tárgyalásaira is, saját helikopterével jár. Miközben egyik testvére, José, miniszter volt a Pinochet-időszakban, ő a diktatúra bukását követően, 1990-től lett a szenátus tagja.

Michelle Bachelet hivatalban lévő elnököt utódja, Sebastian Pinera köszönti, mögötte felesége, Cecilia
Michelle Bachelet hivatalban lévő elnököt utódja, Sebastian Pinera köszönti, mögötte felesége, Cecilia
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.