Ki kivel szövetkezik Ukrajnában?

Az exit poll nem tévedett, az ukrán elnökválasztás első helyét Viktor Janukovics szerezte meg, tőle tíz százalékkal elmaradva következik a mostani miniszterelnök Julija Timosenko. Az ukrán választások szenzációja: nincs szenzáció, senki sem kiált csalást!

A Régiók Pártja, biztos, ami biztos, a Központi Választási Bizottság elé vezényelte híveit, hogy úgy védjék meg a voksolás eredményeit. A többezres tömeg jó hangulatban, vodkát kortyolgatva ünnepelte Viktor Janukovics sikeres szereplését. A Központi Választási Bizottságban 96 százalékos feldolgozottságnál megállapították: Viktor Janukovics 35,36 százalékkal, az első helyen készülhet a második fordulóra, 1o százalékkal előzve meg vetélytársát, Julija Timosenko miniszterelnököt, aki 25 százalékot szerzett az első fordulóban. A papírforma érvényesülése alapján, Janukovics a kelet-és dél-ukrajnai körzetek támogatását kapta meg, míg a miniszterelnök a nyugatukrajnai területeken és Kijevben került első helyre.

Joao Soares, az EBESZ parlamenti közgyűlésének elnöke, az európai megfigyelők koordinátora jól szervezettnek, magas színvonalúnak minősítette a választást tegnapi kijevi sajtóértekezletén. A portugál politikus külön kiemelte, hogy a tömeges csalásokkal kapcsolatos előzetes félelmek nem igazolódtak . A nemzetközi megfigyelők magas színvonalúnak értékelték az eseményt, hangoztatták, hogy Ukrajna jelentős haladást mutatott az előző választásokhoz képest. Tiszteletben tartották az emberi és politikai jogokat, az állampolgároknak széles választási lehetőséget jelentett a sok induló. Az elektronikus médiában közölt megrendelt anyagokat leszámítva, egészében a tájékoztatás is megfelelt az elvárásoknak – állították. Eörsi Mátyás, az Európa Tanács megfigyelőinek vezetője, a többi euró pai szervezettel egybehangzóan nyilatkozott. A magyar politikus ugyanakkor nem támogatta, hogy a vitatott választási törvény módosításához a két választási forduló között lássanak hozzá.

Olekszandr Turcsinov miniszterelnök-helyettes, Julija Timosenko kampányfőnöke bejelentette: nem támadják meg az első forduló eredményeit a bíróságon. A Központi Választási Bizottság elnöke szerint az eddigiekben egyik jelölttől sem érkezett panasz hozzájuk. Nyilván a vártnál gyengébb szereplése mondatta ugyanakkor Volodimir Litvin parlamenti elnökkel, hogy célszerű lenne a szavazatok újraszámlálása.

A nemzetközi bizalmat keltő első forduló után a két versenyben maradt jelölt igyekszik majd az ország minél több körzetében erősíteni pozícióit, s várhatóan megkezdődnek a tárgyalások a második fordulós támogatások megszerzéséért. Kulcsfontosságú lehet a harmadik helyet, 13 százalékos szavazatmennyiséggel megszerző Szerhij Tihipko álláspontja. Ő első nyilatkozataiban azt hangoztatta, hogy senkinek a támogatására nem fogja felkérni szavazóit, és hasonlóan foglalt állást a negyedik helyen végzett Arszenyij Jacenyuk is.

Az ukrán lapok, természetesen orientációjuktól függően, megállapítják Viktor Juscsenko elnök vereségét, a Szegodnya komoly esélyt ad Janukovicsnak a győzelem megszerzésére. Az államfő elismerte a voksolás demokratikus jellegét. Az elnök munkatársai szerint a politikust nem szabad teljesen leírni. Juscsenko egyik lvovi híve a későn kezdett kampányolásban találta meg az államfői kudarc okát.

Nyilván idő kell még a Juscsenko-korszak kiegyensúlyozott értékeléséhez. A nemzetközi bizalmat keltő első forduló megmutatta az ország demokratikus haladását, amiben az elnöknek is szerepe van. Juscsenko legnagyobb hibája talán az volt, hogy az öt évvel ezelőtt megkezdett színházi előadásban többnyire csak néző tudott lenni, nem sikerült igazi főszereplőként, rendezőként fellépnie.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) jelentős sikerként értékeli, hogy az általa támogatott Viktor Janukovics meg győ ző fölényre tett szert Kárpátalja magyarok lakta településein – jelentette ki az MTI-nek Gajdos István, az UMDSZ elnöke. A Kárpátalja magyarlakta településeinek túlnyomó többségét átfogó 110 szavazókörben Janukovics szerezte meg a voksok mintegy 47 százalékát, míg Julija Timosenko 30 százalékot kapott.

Kijevi párthívei „őrzik” Janukovics eredményét a választási bizottságnál
Kijevi párthívei „őrzik” Janukovics eredményét a választási bizottságnál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.