XVI. Benedek a római zsinagógában

Taps kísérte XVI. Benedek vasárnap délutáni látogatását a római zsinagógában. Még a pápa ellen tüntetni akaró zsidó fiatalok is lemondtak erről. A békét és a párbeszédet mindennél fontosabbnak tartó főrabbinak engedelmeskedtek.

A 83 éves német pápa és a hasonló korú holokauszt-túlélő római zsidók kézfogása cáfolta azokat, akik kételkedtek abban, hogy megismételhető a zsidókat idősebb fivéreinek nevező II. János Pál huszonnégy évvel ezelőtti történelmi látogatása. Alig negyedóra alatt ért XVI. Benedek a Tevere folyó vatikáni partjáról a majdnem szemközti zsinagógába, de útja újabb hidat emelt – hallottuk az eseményt követő hatszáz újságíró között.

„Nem csak vallási téren, a zsidók és keresztények közötti mindennapi kapcsolatokban is nyomot akarunk hagyni” – szólt elsőnek a római zsidó közösség elnöke Riccardo Pacifici, aki meghatódva mondott köszönetet a rokonait megmentő apácáknak. „Még vannak nyitott sebek” – utalt XII. Pius vitatott boldoggá avatására, „a pápa talán nem tudta volna megállítani a halálvonatokat, de szava vigaszul szolgált volna az auschwitzi gázkamrákba szállított testvé reinknek”.

A hitükért halálba küldött és közöttük a ’44-es budapesti poklot is megélt zsidók neveit sorolta a teológus főrabbi ( egy római kórház főorvosa) Riccardo Pacifici. A látogatás erkölcsi győzteseként nem tette félre a XII. Pius körüli vitákat, a látogatás lemondása és tiltakozás helyett a párbeszédet választotta. A kétezer éves római közösség követte őt. A tüntetni akaró zsidó fiatalok is engedtek annak a kérésnek, hogy mutassanak példát.

„A zsidóellenesség sebét örökre begyógyítottuk; a Szentszék a római gettó tragikus napjaiban körültekintéssel, de cselekedett” – válaszolta XVI. Benedek olaszul a diszkrét kifejezést használva. A pápa megállt a ’43-ban deportált, több mint ezer római zsidó emléktáblájánál, majd a ’82 –es terrorista merénylet helyszínén. Az egykori gettó utcáin haladó egyházfőt az ablakokból taps, köszöntés kísérte, tiltakozó hang nem hallatszott.

A zsinagógában az izraeli, a vatikáni és olasz diplomácia tagjainál is többen voltak az olasz zsidó közösségek képviselői. A legidősebb a 100 éves, Nobel-díjas biológus, Rita Levi Montalcini, a legfiatalabb egy Birkenauból hazatért túlélő unokája. Távolmaradók is voltak. Köztük az olasz rabbitanácsot elnöklő Giuseppe Laras.

A Tevere folyó mindkét partján eredményesnek értékelt találkozó után a kérdés a folytatás lesz, de fordulat máris érezhető. Ki nem mondott ígéretnek látszik a Vatikán részéről, hogy XII. Pius boldoggá avatása nem lesz idő előtti, és a vatikáni archívumban felgyorsítja Eugenio Pacelli pápasága dokumentációjának megnyitását. A római mecsetnek a zsinagógában vasárnap jelen volt imámja most a muzulmán közösséghez várja a pápát.

Vendéglátói körében a pápa
Vendéglátói körében a pápa
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.