Tusk kapja az idei Károly-díjat

A hivatalos méltatás szerint nagy hazafiként és elkötelezett európaiként Donald Tusk lengyel miniszterelnök kapja az idei Károly-díjat – jelentették be a hét végén Aachenben.

A német város által adományozott, tekintélyes díjat 1950 óta ítélik oda az európai egyesítésben kiemelkedő érdemeket szerző személynek vagy intézménynek.

A döntést bejelentő testület hivatalos indoklásában hangsúlyozta: Tusk miniszterelnök a díjat mindenekelőtt azokért az erőfeszítésekért kapja, amelyeket Lengyelország európai integrációja, továbbá az ország és európai partnerei közötti megértés, illetve együttműködés elmélyítése érdekében tett. A kuratórium úgy ítélte meg, hogy a lengyel kormányfő jelentős érdemeket szerzett a lisszaboni szerződés lengyelországi – a Lech Kaczynski államfő által sokáig akadályozott – ratifikálásának előmozdításában.

Guido Westerwelle német külügyminiszter vasárnap külön nyilatkozatban üdvözölte, hogy az idei Károly-díjat a lengyel miniszterelnöknek ítélték. Westerwelle szerint Donald Tusk rendkívül sokat tett az európai egyesülés, továbbá a német–lengyel barátság elmélyítéséért.

A Károly-díjnak eddig két lengyel kitüntetettje volt: 1998-ban Bronislaw Geremek akkori külügyminiszter, 2004-ben pedig a lengyel pápa, II. János Pál.

Az elmúlt évek kitüntetettjei között volt többek között Václav Havel egykori cseh államfő, Jacques Delors, az Európai Közösségek Bizottságának korábbi elnöke, Tony Blair volt brit miniszterelnök, Bill Clinton korábbi amerikai elnök, valamint Helmut Kohl egykori és Angela Merkel jelenlegi német kancellár. A díjnak két magyar kitüntetettje is volt: 1990-ben Horn Gyula volt külügyminiszter és kormányfő, 2001-ben pedig Konrád György író.

A Nagy Károly frank uralkodóról (747–814) elnevezett nemzetközi díjat minden évben Krisztus mennybemenetelének napján (húsvétvasárnap utáni 40. napon) adják át Aachenben, amely a VIII–IX. században Nagy Károly székvárosaként az akkori Európa egyik központja volt.

A kitüntetéshez 5 ezer euró is jár, amelyet eddig minden kitüntetett jótékonysági célra ajánlott fel. (MTI)

Donald Tusk a harmadik díjazott lengyel
Donald Tusk a harmadik díjazott lengyel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.