Kína áll az Irán elleni szankciók útjában

Az Iránnal szembeni ENSZ-szankciók szigorításáról tanácskoztak a Teheránnal – annak vitatott atomprogramjáról – tárgyaló nagyhatalmak. Denem hoztak semmilyen döntést, mert Kína ellenzi újabb büntetőintézkedések meghozatalát. Teherán szerint a kudarc „természetes” volt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína –, valamint Németország képviselői az Európai Unió New York-i képviseletének székházában, helyi idő szerint szombaton ültek tárgyalóasztalhoz.

A több mint kétórás megbeszélés után Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes bejelentette, hogy a résztvevők nem döntöttek újabb szankciókról. Robert Cooper, az Európai Unió Tanácsának politikai igazgatója, aki szintén jelen volt az ülésen, ezt megerősítette, de szankciókra célozva megjegyezte: elkezdték vizsgálni „újabb megfelelő intézkedések” meghozatalának lehetőségét.

A tanácskozást amiatt hívták össze, mert Teherán a Barack Obama amerikai elnök által a múlt év végéig megszabott határidőig nem adott kielégítő választ a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség azon ajánlatára, hogy külföldön dúsítsák az iráni uránt. Teherán a jelek szerint először hajlott a javaslat elfogadására, később mégis visszakozott.

A nagyhatalmak csak akkor juthatnak egyezségre, ha figyelembe veszik a realitásokat és elismerik, hogy Iránnak joga van ahhoz, hogy saját nukleáris programja legyen – kommentálta a találkozó kudarcát az iráni külügyminisztérium szóvivője, Ramin Mehmanparaszt, aki szerint a jelenlegi körülmények között az csak „természetes”, hogy a nagyhatalmak találkozója sikertelen volt.

A nyugati országok azt gyanítják, hogy Irán polgári célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik. A Nyugat ettől politikai és gazdasági ösztönzőkkel akarja eltántorítani Teheránt, miközben nyomásgyakorlásként szankciókat is kilátásba helyez.

A szombati tanácskozáson Kína kivételével minden ország magas– a külügyminisztérium politikai igazgatójának megfelelő – rangú tisztségviselővel képviseltette magát. Az Iránnal szoros gazdasági kapcsolatokat ápoló Kína ellenzi, hogy a korábbi ENSZ-szankciók után újabbakkal büntessék Teheránt – ezt jelezte az is, hogy alacsonyabb rangú diplomata képviselte az ülésen –, és tovább tárgyalna az iszlám köztársasággal. Álláspontját többé-kevésbé Oroszország is osztja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.