Kapaszkodnak Kennedy székébe a demokraták

Bill Clinton minapi fellépését követően már csak egy nagyobb ágyút vethettek be a demokraták a hatvanadik, kulcsfontosságú szenátori székük megmentésére. Telefonos „robothívásai” és videoüzenete után vasárnap Barack Obama személyesen is megérkezett Massachusetts államba a keddi időközi választás előtt. A tavaly elhunyt Edward Kennedy megüresedett mandátumáért Martha Coakley államügyész a demokraták, míg Scott Brown a republikánusok színeiben száll versenybe.

Kennedy 46 éven át tartotta a mandátumot, egy választó pedig így írta le az amerikai katolikusok egyik bázisának is számító Massachusetts politikai színezetét: „itt felnőve JFK és a pápa képét láttuk a falon: demokraták voltunk. Mindvégig csak ezt hallottuk.” A pánikhangulat az utóbbi időben hatalmasodott el Obama a kongresszus mindkét házát uraló pártjában. Coakley ugyanis a felmérések szerint kis arányban, de vesztésre áll; igaz, a statisztikai hibahatáron belül. (Triviálisnak tűnik, de szavazatokat vehet el, hogy egy marginális párt jelöltjét Kennedynek hívják – csak névrokon.)

Ha a demokrata valóban veszít, annak két szempontból van jelentősége. Az általánosabb, hogy – a tavaly novemberben elvesztett két kormányzói poszt után – tovább erősíti a kiábrándulást, vészjelzésként az év végi kongresszusi választások előtt. – El nem tudom képzelni, mi ébresztheti rá jobban a demokratákat népszerűtlenségükre, mint egy vereség Massachusettsben – mondta John Cornyn, texasi republikánus szenátor.

A közvetlenebb kockázat pedig az, hogy az uralkodó párt már most elveszíti minősített többségét a szenátusban, ami utat enged a republikánus obstrukciónak, és végső esetben az egészségügyi reformot is elodázhatja. Erre az eshetőségre is hivatkozva vetette be személyes befolyását Obama, úgy fogalmazva Coakleyról: „a legjobb progesszív eszméket képviseli. az önök hangja és az én szövetségesem lesz”.

Az USA madridi nagykövetsége elnézést kért, az amerikai misszióvezetőt pedig hétfőre bekérették az ottani külügyminisztériumba azt követően, hogy kiderült: az FBI Gaspar Llamazares baloldali spanyol képviselő hajviseletét felhasználva mintázta Oszama bin Laden egyik, korához igazított digitális képét. Ezt azóta levették az amerikai weboldalról. – Egyáltalán nem volt ez szándékos, és az FBI megvizsgálja, hogyan kerülheti el ezt a jövőben – mondta egy szóvivő. Kiderült: a grafikus Llamazaresnek a Google képkeresőjében kiadott fotóját használta fel. A politikus reményét fejezte ki, hogy pusztán hozzánemértésről van szó, de mint mondta, fél az USA-ba utazni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.