Janukovics az első helyen

A 45,9 millió lakosú Ukrajna 36,6 millió választásra jogosult polgára az 1991-ben elnyert függetlenség óta immáron ötödik alkalommal járult a szavazóurnákhoz január 17-én. A polgárok 18 jelölt közül választhattak. A Központi Választási Bizottság eddig közölt adatai szerint délután 15 óráig a részvétel 47,38 százalékos volt, ami 7 százalékkal marad el a 2004-es elnökválasztási részvételtől. A legalacsonyabb választói érdeklődést Kárpátalján és Délnyugat-Ukrajnában rögzítették, míg a legmagasabb megjelenés a keletukrajnai megyékben volt.

Hivatalosan 3149 nemzetközi megfigyelő őrködött a folyamat tisztasága felett.

Az eddigi ismeretek szerint a választás nyugodt légkörben zajlott, technikai, szervezési hiányosságok azonban jócskán akadtak. A későbbiekben is vitákra adhat alapot a betegség miatt milliónyi otthon szavazó kérdése. Sokan lemaradtak a választói névjegyzékről, pontatlanságok voltak a választók adataiban. Hivatalos eredmények ma várhatók.

Az urnák lezárását követően nyilvánosságra hozták hat ügynökség exit poll adatait. Egyik jelölt sem kapta meg a győzelemhez szükséges szavazatmennyiséget, így második forduló lesz, a tervek szerint február 7-én. Az exit pollok egységes véleménye szerint Viktor Janukovics, a Régiók Pártjának vezetője kapta a legtöbb szavazatot – a legkisebb mutató szerint 31,5 százalékot, a legmagasabb támogatottsági szám 37,66. A második helyet megszerző Julija Timosenko miniszterelnök eredményét 24,8 és 27,2 százalék között mérték. A harmadik helyre befutott Szerhij Tihipko üzletember 11,5 és 13,5 százalék közötti szavazatot tudhat a magáénak. A második mandátumért harcba szállt Viktor Juscsenko elnök az ötödik helyre került.

Ukrajna az új politika megvalósítását veterán politikusok kezébe adná. Viktor Janukovics, a Régiók Pártjának elnöke, a parlamenti ellenzék vezetője 1950-ben született, nehéz ifjúság, kétszeri börtönbüntetés után verekedte magát az ukrán politika élvonalába. 2002-ig a fő hatalmi bázisát jelentő donyecki megyét vezette, 2002–2004 között, illetve 2006–2007-ben miniszterelnök volt. 2004-ben, három fordulóban maradt alul Juscsenkóval szemben az elnökválasztáson. A régiós vezető mostani kampányában gazdasági megújulást ígért, továbbá Oroszországgal, a FÁK-térséggel és Európával való jó együttműködést. Janukovics a február 7-i második fordulóban lényegében a most kapott szavazat mennyiségre számíthat, míg ellenfele, Julija Timosenko remélheti, hogy a nemzeti, narancsos táborból sokan mellé állnak. Az 1960-ban született Julija Timo senko a „narancsos forradalom” idején Juscsenko fő támogatójaként vett részt a tüntetéseken. 2004–2005-ben miniszterelnök volt, 2007-ben újra erre a tisztségre került. Juscsenkóval az elmúlt években vetélytárssá váltak, az elnök a jelenlegi választási kampányban minden alkalmat megragadott hajkoszorús ellenfele támadására. Viktor Juscsenko elnök tevékenységéről mondtak ítéletet a választók, miután az ukrán társadalom elégedetlen volt a politikus teljesítményével, az ország megosztottságát fokozó lépé seivel, beváltatlan ígéreteivel.

Ukrajnában igazi választás volt, megannyi problémával, amelyet a következő elnöknek majd meg kell oldania – mondta az MTI-nek egy órával a szavazás befejezése előtt – (SZDSZ), az Európa Tanács parlamenti közgyűlése küldöttségének vezetője. Ukrajnában nagyon mélyre csökkent a köz bizalma a politikával szemben, nagyon sok volt a sérelem, lehet tartani attól, hogy a vesztesek kétségbe vonják a választások tisztaságát – mondta a parlamenti képviselő. A választási törvény hiányosságai ellenére ez a választás megfelelt az európai demokratikus követelményeknek, és „egészen biztos vagyok abban, hogy az ukrán nép egy jó, élénk kampányt követően el tudja dönteni, hogy kinek adja a bizalmát” – mondta Eörsi Mátyás.

Ne légy ringyó, ne add el a szavazatod! E jelszóval tartanak performance-t az ukrán feministák Kijevben
Ne légy ringyó, ne add el a szavazatod! E jelszóval tartanak performance-t az ukrán feministák Kijevben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.