Robert Fico mások zsebében vizsgálódna

Robert Fico és kormánya számára nagyon rosszul kezdődött az új esztendő. A balul sikerült poprádi rendőrségi gyakorlat miatt Szlovákiát nemzetközi blamázs érte, és immár sosem fogják összetéveszteni Szlovéniával.

A szlovák miniszterelnök a méregdrága elektronikus útdíj és kétbalkezes bevezetése miatt az áruszállítók tiltakozásával találta szembe magát, és kénytelen volt meghátrálni.

A mind ez idáig oly magabiztos kormányfő-pártelnök előtt rémálom villant fel: pártja, a Smer esetleg elveszítheti a júniusi képviselőházi választásokat, amelyeket eddig már előre lefutottnak tartott.

Ezért Fico nagyhirtelen előhúzta kedvenc témáját: a vagyon eredetét firtató törvénytervezetet, amelyet jogász lévén, ő maga porolt le. A kormány pedig nagy többséggel e héten már meg is szavazta.

A javaslat szerint akkor indulhatna természetes és jogi személyek ellen vizsgálat, ha a vagyonuk a törvényes jövedelmükhöz képest meghaladja az adott minimálbér ezerötszörösét, ami Szlovákiában jelenleg 450 ezer euró.

Robert Fico szerint a jogszabályra azért van szükség, mert a politikusok vagyonbevallásai nevetségesek, és joggal váltják ki a lakosság felháborodását, akik emiatt mindannyiukat tolvajnak és hazugnak minősítik, holott azért túlzás az általánosítás – tette hozzá. Így folytatta: – Sokan viszont olyan koldusszegénynek tüntetik fel magukat, hogy ha nem ismerném őket, könnyezve legalább egy tízeuróst csúsztatnék a zsebükbe – hangoztatta.

Majd konkrét példákkal rukkolt elő: – Mikulás Dzurinda például tavaly azt tüntette fel, hogy 300 ezer koronányi (2,1 millió forint) megtakarított pénze van, ennél jóval nagyobb jelzáloghitele, meg egy autója, holott kormányfőként évente egymilliót keresett. Nyolc évig volt hatalmon. Hova tette a nyolcmilliót, elitta? – értetlenkedett a kormányfő. Aki szerint Ján Slota is jól megszedte magát az elmúlt három és fél esztendőben.

Részletekkel a szlovák lapok szolgáltak: a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke hétvégeken legalább tízmillió koronát érő DA 42 Twin Star sportrepülőgépen, máskor hatmilliós Bentley luxuskocsival, nyáron nyolcmilliós luxusjachton, valamint egy méregdrága Honda Chopper motorkerékpáron mutatkozik. Ezen kívül több lakást, a horvátországi Rab szigetén pedig villát bérel. Vagyonnyi latkozatában azonban saját tulajdonaként csupán egy gépkocsit és egy felújított sportrepülőgépet tüntetett fel. Nem csoda, hogy Slota élesen ellenzi Robert Fico törvénytervezetét. Akár csak Vladimír Meciar, aki évekkel ezelőtt 42 millió koronáért vásárolt egy emeletes luxusvillát az ismert fürdővárosban, Trencsénteplicen. Amikor az oknyomozó újságírók arról faggatták, honnan volt ennyi pénze, dühödten azt válaszolta, hogy egy német vállalkozótól kapott nagy összegű kölcsönt.

Koalíciós partnereiben tehát nem bízhat a miniszterelnök. Ráadásul a törvénytervezet parlamenti jóváhagyása előtt az alkotmányt is szeretné módosítani, valahogy úgy, hogy a magántulajdon sérthetetlenségének elve maradjon meg – de azért legyen lehetőség a hatósági vizsgálatra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.