Mégsem lesz sötét Caracasban

Hugo Chávez elnök visszavonta szerda éjfélkor a másfél nappal korábban bevezetett áramkorlátozást a fővárosra, Caracasra – ugyanakkor Venezuela többi részén érvényben marad a villanyszolgáltatás részleges szüneteltetése.

Leváltotta Angel Rodriguez villamosenergia-ipari minisztert, áthárítva rá a felelősséget az intézkedésnek a lakosság körében kiváltott „nem kívánatos következményeiért”. „A kormánynak el kell ismernie, ha hibát követett el, és azt ki kell javítania” – magyarázta. Chávez így megemlítette, hogy volt a fővárosnak olyan körzete, ahol tévedésből többször is kikapcsolták négy órára az áramot, ráadásul a kereszteződésekben nem működtek a lámpák.

A hírek szerint a lakossági elégedetlenség nemcsak a „tévedéseknek”, hanem az egész ötletnek szól. A bevezetés első napján, kedd éjszaka a hatmilliós Caracas több pontján nyúltak tiltakozásként a Latin-Amerikában divatos „fazéktető” csörömpölésének módszeréhez.

A rendszert úgy találták ki, hogy Caracast hat körzetre bontották, és időben rotálva kapcsolták le a villanyt egyegy kerületben négy órára. Így voltak, akik a baseballmeccs közvetítése félbeszakadásáért háborodtak fel, más körzetben pedig azért, mert napközben nem működtek a bankok, bezárni kényszerültek a szupermarketek, számos vállalatnál hazaküldték a dolgozókat. Hiába a magyarázat, hogy az El Nino hatására súlyos aszály sújtja Venezuelát, és az ország villamosenergia-szükségletének döntő részét kielégítő három nagy vízi erőmű duzzasztójában alacsonyra csökkent a vízszint. Az áramszünet módot kínált a Chávez-rendszert bírálóknak a hangulatkeltésre, hiszen hasonló vízkorlátozás már egy ideje érvényben van.

Venezuela egyébként is zaklatott napokat él át. A kőolaj világpiaci árának alakulása miatt szűkebb a költségvetés kaszszája a kormány különféle szociális programjaira. Chávez múlt pénteken jelentette be, hogy leértékelik a hazai fizetőeszközt, a bolivárt, kettős árfolyamot bevezetve, egy kedvezőbbet (1 dollár = 2,6 bolivar) az alapvető élelmiszerekre és egészségügyi cikkekre, míg „a luxustermékek” importja esetén az átváltás 1 dollár = 4,3 bolivar. Az elnök a venezuelai gazdaságot erősítő „szükséges és igazságos” lépésnek nevezte a leértékelést, amelynek hatására a lakosság több hazai gyártmányú terméket vásárol majd.

Rendőri ellenőrzés áramszünetben
Rendőri ellenőrzés áramszünetben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.