Újra téma lett Obama bőrszíne

Fél év sem telt el a kedélyeket nyugtató fehér házi „sörcsúcs” óta, és újra a legfelső szinten szerepel a bőrszín kérdése Amerikában. A hét végén Barack Obama első számú kongresszusi szövetségese, Harry Reid kényszerült bocsánatkérésre, amiért a 2008-as elnökválasztási kampányt megelőzően azt latolgatta: a demokrata szenátorból elnök lehet, hiszen „világos bőrű” és „nincs néger tájszólása, hacsak nem akar magának egyet”.

A demokraták szenátusi vezetője számára igen kínos szavak egy, ma a boltokba kerülő, de megszellőztetett tartalmú könyvben, a két politikai újságíró jegyezte Game Change-ben kerülnek most nyilvánosságra. Reid – akinek ez hiányzott a legkevésbé amúgy is igen nehéznek ígérkező nevadai újraválasztási kampánya előtt – szombaton felhívta Obamát, aki a szenátor a társadalmi igazságosságban elért érdemeire is hivatkozva elfogadta bocsánatkérését. Reid egyben megkövette mindazokat, akiket még megbántott, különösen a 40 milliós afroamerikai közösséget.

A Game Change a többi közt azt az állítást is tartalmazza: Hillary Clinton még Obama pártbéli ellenfeleként azzal vádolta a mai elnököt, hogy kijátssza a „faji kártyát”. Ugyanakkor, mint a vasárnapi The New York Times rámutat: Obama mindig is azon dolgozott, hogy kampányaiban és politikai programjában a bőrszín ne kerüljön előtérbe, így most például Reid nyilvánosságra került szavai ne vonják el a figyelmet az egészségbiztosítási reform véghajrájáról.

Cukorbeteg is lehet diplomata

Inzulinpumpát használ, kétóránként megméri a vércukrát, és harapnivaló is mindig van a kézitáskájában arra az esetre, ha leesne a glükózszint – a legkevésbé sem része mindez egy amerikai diplomata mindennapjainak. Annyira nem az, hogy a magyar származású Balogh Anna évekig tartó jogi huzavonát követően végül peren kívüli megegyezéssel érte el: egyelőre három év próbaidőre, de felvegyék a washingtoni külügybe. A már Amerikában született, de közben hazánkban (és Belgiumban) is élt Balogh Anna ügye kapcsán a The Boston Globe riportjából kiderül: több mint hat éve kapott állásajánlatot a külügytől, de később elbukott az egészségügyi szűrőn. A kormány érvelése szerint ennek alapja a külszolgálati törvény, amely szerint a leendő diplomatáknak a világon bárhol, mégpedig hosszabb időtartamra készen kell állniuk a „bevetésre”. Márpedig az inzulinfüggőség – Balogh esetében az ún. 1-es típusú diabétesz – szerintük kizárja az olyan állomáshelyeket, ahol például maláriára vagy trópusi náthalázra lehet számítani. Mindez viszont Balogh szerint ellentétben áll a fogyatékkal élők jogait védő 1990-es szövetségi törvénnyel, és különben is, az inzulin bárhol beszerezhető. (Sz. L. L.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.