Szlovákia felkészül a Fidesz győzelmére

Robert Fico szerint Szlovákiának fel kell készülnie arra, hogy az áprilisi választást Magyarországon a Fidesz nyeri, amely – mint a szlovák kormányfő fogalmazott – „a nagymagyar sovinizmusra és nacionalizmusra orientált párt”. „Nekünk erre fel kell készülnünk, védelmeznünk kell Szlovákiát, mert Szlovákia kemény tűz alatt lesz. A szlovák–magyar kapcsolatok kérdése tehát rendkívül érzékennyé, fontossá válik, különösen azután, hogy a Fidesz a gyakorlati kormányzásában elkezdi megvalósítani azt, amit hangoztat.

Például azt hangoztatja, hogy Magyarország önmagával határos, és így tovább. Ezek a Szlovák Köztársaság számára komoly kihívások, erre kell összpontosítanunk” – jelentette ki a miniszterelnök a közszolgálati szlovák televízió vasárnapi vitaműsorában.

Fico leszögezte: kormányfőként kötelessége, és kész is kommunikálni a magyar kormánnyal. „A nagymagyar nacionalizmust azonban nem fogadhatom el, azt, hogy Magyarország önmagával határos. Nem fogadhatom el, hogy a képviselők Nagy-Magyarországot ábrázoló címkét hordanak autóikon, mely szerint Szlovákia mint ország gyakorlatilag nem is létezik” – fejtette ki. Megismételte: a szlovákiai államnyelvtörvény, illetve Sólyom László magyar államfő meghiúsított révkomáromi látogatása ügyében Európa Pozsonynak adott igazat. „Mi ebben a témában erősnek érezzük magunkat” – húzta alá Fico.

A vitaműsorában megszólaló Ivan Gasparovic szlovák államfő szerint a szlovák–magyar kapcsolatok romlásáért nagymértékben a szlovákiai magyar politikai pártok viselik a felelősséget, állítása szerint gyakran az ő álláspontjaik miatt alakul ki „feszültség és nyugtalanság”. – Úgy vélem, ez aránylag komoly probléma – tette hozzá. Gasparovic hangsúlyozta: a kétoldalú kapcsolatokat nem szabad leszűkíteni a nemzeti kisebbségeket érintő kérdéskörre, amelyben problémák vannak. Más területeken azonban – állította – nagyon jó a két ország együttműködése.

Fico kormányfő a televíziós műsorban az útdíj ellen tiltakozó fuvarozóknak egyébként azt üzente: minthogy nem teljesítették kérését – hogy nyugalom legyen, és ne tartsák saját gazdasági és politikai érdekeik túszaként a főváros lakóit –, úgy döntött, ma tízkor nemtalálkozik velük.

A kormányfő felszólítása pénteken hangzott el, de a fuvarozók a hét végén nem fejezték be, csak korlátozták tiltakozásukat. A kormányfő ugyanakkor vasárnap jelezte: azokkal kész tárgyalni már ma, akiket a kormány partnerének tart az útdíj kérdésében. Ugyan közölte, hogy tiszteli a nehéz munkát végző fuvarosokat, sőt elismerte az útdíj esetleges negatív hatásait, de megismételte: „az útdíjat nem szüntetjük meg. Útdíj lesz, és a rendszer működni fog”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.