Markó és Tőkés egyeztet

Közösen elemzi a kulturális autonómiát is tartalmazó kisebbségi törvénytervezetet, a tanügyi reformot és a romániai decentralizáció kérdéseit a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) – erről állapodott meg a két szervezet Marosvásárhelyen.

A pénteki megbeszélésen elismerték, hogy az elmúlt időszakban számos nézeteltérés adódott a Markó Béla és a Tőkés László által vezetett szervezetek között. Tőkés előbb azért bírálta az RMDSZ­t, mert a Klaus Werner Johannis nagyszebeni polgármester vezetésével tervezett koalíciós kormány mellett állt ki, és szavazóit arra biztatta, hogy Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnökre szavazzon. Majd azt kifogásolta, hogy a szövetség Traian Basescu győzelmét követően – a demokrata­liberálisokkal lépett koalícióra, s kormányzati szerepet vállalt, így az RMDSZ túlságosan közel került a Basescut támogató párthoz. Markó Béla sze”rint viszont az RMDSZ­nek kormányzati szerepvállalásra kell törekednie, ellenzékben ugyanis nem válthatja valóra a közösségi célkitűzéseket.

A tanácskozást követően egyetértettek: a véleménykülönbségek ellenére, –­ miként Tőkés fogalmazott – a nemzetpolitikai célok megvalósítása és a magyar–magyar összefogás erősítése végett folytatni kell az együttműködést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.