Ír törvény védi Istent

A Biblia megkövezésre ítélte ugyan az istenkáromlókat, de az új ír törvény megelégszik huszonötezer eurós pénzbüntetéssel. Európában, ráadásul az unió egyik tagállamában mégis szokatlan ez a jogi fellépés.

A vallásos érzések durva megsértése elleni brutális törvényes fellépés bevett dolog a muzulmán világban – gondoljunk csak a szinte globális dührohamra, amelyet néhány, Mohamed prófétát megmosolygó karikatúra okozott.

A vezető dublini napilap, az Irish Times arról értekezett, hogy az ország ezzel egy lépést tesz vissza a középkor felé. A szigetország politikusai azonban éppen a változó világra hivatkozva védik az ominózus törvényt. A harmincas években megfogalmazott ír alkotmány ugyanis csak a keresztény vallást óvta, ám időközben Írországban is megjelentek más vallások követői. Ráadásul, mondja most az igazságügyi miniszter, a korábbi törvény akár hét év szabadságvesztéssel is büntethette azokat, akik nem tudtak lakatot tenni a szájukra.

Az ír ateisták szervezete több neves személyiségtől származó, akár istenkáromlónak is tekinthető idézetet tett fel honlapjára. Frank Zappa és Björk mellé felkerült XVI. Benedek is. Igaz, a pápa két évvel elhangzott kijelentését a mohamedán hittudósok tartották Allah elleni támadásnak. Az ír törvény eközben példaként szolgál Pakisztánnak arra, hogy az ENSZ-ben érje el hasonló világtörvény kiadását.

A legtöbben úgy vélik, hogy nem elsősorban a kocsmai káromkodások megfékezése, vagy a többség-kisebbség vallási érzékenységének védelme a gond. Sokan attól tartanak, hogy a vallási tekintélyek ilyen hatalma a demokratikus értékeket, mindenekelőtt a véleményszabadságot veszélyeztetheti Írországban.

Apácák Dublinban
Apácák Dublinban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.