Szlovák bomba ír repülőre

Az ír hatóságokat megdöbbentette, a külföldi szakértőket pedig sokkolta a szlovák biztonsági szolgálat félresikerült repülőtér-biztonsági kísérlete, melynek során nyolc légi utas feladott poggyászába robbanóanyagot és bombaalkatrészeket csempésztek, s azután – noha egyet nem találtak meg – hagyták felszállni a gépet.

Szlovák részről „buta hibának” minősítették az esetet, a belügyminiszter elnézést is kért, ír illetékesek viszont úgy vélik, hogy esztelenség működőképes robbanóanyagot vagy bombaalkatrészeket rejteni mit sem sejtő polgárok csomagjába.

Eközben világszerte szigorítanak a reptéri ellenőrzéseken, de ez olykor elképesztő következményekkel jár: egy kaliforniai repteret órákra kiürítettek néhány üveg méz miatt, amit robbanóanyagnak néztek. Egy német férfit, aki arról viccelődött, hogy robbanóanyag van az alsóneműjében, nem engedtek elutazni, sőt komoly kártérítést fizettettek vele.

Nagy vita dúl a meztelen testek körvonalait megmutató átvilágítóberendezések üzembe állításáról: több európai és amerikai reptér már rendelt ilyeneket, miközben az Európai Unió épp most adja el a 2001. szeptember 11. után vásárolt átvilágítókészülékeit a személyiségi jogok védelmére hivatkozva.

A szlovákiai incidens nagyon hasonlít egy hat évvel ezelőtti francia esetre, amikor biztonsági ügynökök több mint száz gramm robbanóanyagot rejtettek el egy utas csomagjában a Charles de Gaulle repülőtéren. A csomag sohasem került elő, bírálatok viszont özönével érkeztek. A franciák ezután abbahagyták az ártatlan emberek felhasználásával zajló teszteket.

Az ártatlanság nem vélelmezhető
Az ártatlanság nem vélelmezhető
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.