Szlovák bomba egy ír repülőgépre

Kilencven gramm robbanószerrel a táskájában utazott vissza szombaton Írországba egy ott dolgozó szlovák villanyszerelő. Ő maga erről csak hétfőn szerzett tudomást, amikor a szlovák hatóságok felhívták, és közölték: plasztikot tettek a táskája oldalzsebébe, mert a reptéri biztonságot tesztelték. Az ír kollégáknak azonban csak kedden szóltak. Ők azonnal kiürítették a környéket, átkutatták a lakását, majd néhány órára letartóztatták a 49 éves férfit.

A szlovák rendőrök elmondták: rendőrkutyákat vizsgáztattak, aminek keretében a poprádi repülőtéren nyolc utas táskájában rejtettek el plasztikot. Hét esetben megtalálták, a nyolcadikat azonban nem. Az, hogy minderről csak három nappal később tájékoztatták az ír kollégákat, kisebb diplomáciai vihart kavart a két ország között. Dermot Ahern ír igazságügyi miniszter közölte: aggasztónak tartja, hogy ilyen későn értesültek az esetről, és szorgalmazta annak alapos kivizsgálását. Az ír biztonságiak pedig „őrült ötletnek” nevezték, hogy a szlovákok az utasok tudtán és akaratán kívül a poggyászaikba rejtettek bombaalkatrészeket, bár ők is hangsúlyozták: az anyag stabil volt, és nem erősítettek hozzá robbanószerkezetet, így a repülőgépen mindenki biztonságban volt. Robert Kalinák szlovák belügyminiszter sietett elnézést kérni, ám nem sokkal később Tibor Mako, a szlovák idegenrendészet vezetője kifejtette: a hibáért a dubliniak is felelősek, mert nem vették észre a robbanóanyagot az odaérkező utas csomagjában.

December 25-e óta, amikor egy nigériai férfi fel akarta robbantani a Northwest Airlines Amszterdamból az Egyesült Államokba tartó járatát, jelentősen szigorodtak a repülőtéri biztonsági intézkedések, és minden gyanús személyt vagy tárgyat kiemelt óvatossággal kezelnek. Egy német férfi például Egyiptomba indult volna nyaralni a családjával a stuttgarti reptérről. A biztonsági ellenőrzés során többször viccelődött azzal, hogy robbanószer van az alsóneműjében. A személyzet nem értékelte a humort: a férfit több órán át fogva tartották, sem ő, sem családja nem utazhatott el, a befizetett nyaralás árát nem kapja vissza, sőt, még 1000 euró (körülbelül 270 ezer forint) büntetést is kell fizetnie.

Kedd este pedig kiürítettek és órákra lezártak egy kaliforniai repteret, mert egy utas csomagjában nyolc, gyanús folyadékkal teli üdítőspalackot találtak. Az átvizsgáló berendezés azt jelezte, robbanószer van benne, majd amikor két alkalmazott megszagolta az egyik felbontott üveget, olyannyira rosszul lett, hogy kórházba kellett szállítani. Órákkal később derült csak ki, hogy az üvegekben méz volt. Január 1-jén pedig visszafordították a Northwest Airlines Orlandóból Detroit felé tartó járatát Tennesseebe, miután valaki gyanús csomagot észlelt a gépen. Később kiderült, hogy karácsonyi díszeket tartalmazott. Az Air Canada Torontóból Frankfurtba tartó egyik járata pedig kényszerleszállást hajtott végre Montrealban, mert két utas veszekedett egymással – jelentette az MTI.

Mindeközben egyre több ország jelenti be, hogy „lemeztelenítő” testszkennert vásárol. Hollandia, Nigéria, Olaszország és Nagy-Britannia után tegnap Kanada közölte: 44 gépet vesz, amelyeket a torontói, montreali és vancouveri reptereken használnak majd az Egyesült Államokba utazók átvizsgálására. Az intézkedést Washington kérésére hozták meg.

Az Európai Unió azonban (melynek miniszterei és szakértői csütörtökön ülnek össze, hogy kialakítsák álláspontjukat a testszkennerről) tegnap bejelentette, hogy eladja azt a hat darab, már nyolc éve raktárban porosodó „lemeztelenítő” gépét, amelyet személyiségi jogi aggodalmak miatt sosem használt. A gépek az EU-épületek biztonságát szolgálták volna, és 2001. szeptember 11-e után szerezték be őket.

A szigorú repülésbiztonsági szabályokat alkalmazó Izrael viszont egyszerűsíti a repülőtéri vizsgálatot. A légi utasok mágneses csíkkal ellátott azonosító kártyát kapnak, majd egy bankautomatára hasonlító gép képernyőjén megjelenő kérdésekre kell válaszolniuk. A gép mellett biztonsági ellenőrök fognak állni, akik figyelik az utasok testbeszédét is: nem izzadnak-e túlzottan, vagy nem idegesebbek-e a szokásosnál.

 

Az ártatlanság nem vélelmezhető
Az ártatlanság nem vélelmezhető
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.