Berlusconi ismét harcra kész

„Nem kell hasonmás, mint Szaddám Huszeinnek, én utánozhatatlan vagyok!” – mondta a december 13-i támadás után sebesüléseivel mutatkozó Silvio Berlusconi, aki lehet, hogy nem új arccal, de új stratégiával folytatja a kormányzást.

Bal arcán és orrán kötéssel (és a Vlagyimir Putyintól kapott orosz katonai dzsekiben) először szilveszterkor kávézott a nyilvánosság előtt, egy Milánó közeli plázában Silvio Berlusconi. A támadás utáni első nyilvános megjelenését taps és fotózás kísérte. „Szokásához híven bevásárlóközpontban tesztelte népszerűségét” – írta a Corriere della Sera. A napilap szerint a 73 éves miniszterelnök félt, hogy Marco Tartaglia decemberi támadása erőtlennek, sebei pedig gyengének tüntetik fel. Ám a kényszerpihenő alatt rájött, hogy a hegek még segíthetik is a márciusi helyhatósági választásokon. Eddig is ötven százalék feletti támogatottsága tovább nőtt, és az utcákon már megjelentek az első választási kormányplakátok Berlusconi véres arcával: „ilyen országot akarunk?” – kérdezik.

A kormánypalotába a napokban tervezi a visszatérést, de még nem tudni, hogy a kiváló kommunikátor Berlusconi újravarázsolt vagy sérült arccal kívánja-e folytatni. Az biztos, hogy most nem (csak) esztétikai, hanem stratégia fordulatot ígér. Már kórházi ágyán a szeretet pártjává keresztelte át az általa vezetett koalíciót, kezet nyújtva az ellenzéknek és főleg a hatalmát megingatni akaró szövetségeseinek. „Most vagy soha!” – az olasz sajtó szerint ezt hangoztatta munkatársainak, miután bejelentette, hogy a támadástól megmenekülve új életet lehel Itáliába is a régóta várt reformokkal.

Berlusconi saját személyére épített hatalma végleges megerősítésére készül, és ha tavaszszal újból elsöprő győzelmet arat (mint a 2008-as parlamenti, európai és a tavaly téli időközi választásokon) 2013-ig székében marad. Ám előbb, január 18-án a kormányfőt a milánói bíróságra várják, a televíziós birodalma által törvénytelenül szerzett közvetítési jogok miatt.

„Berlusconi fogjon egy csinos lányt és udvari trubadúrját, Mariano Apicellát, és száműzze magát külföldre!” – tanácsolta a volt ügyész, ma európai képviselő Luigi De Magistris, de még az ellenzék is elhatárolódott tőle. A kormányfő egyébként az idén jelenteti meg az Apicellával énekelt negyedik CD-lemezét. Ami pedig a biztonságát illeti, Berlusconi római rezidenciája előtt megszüntették a buszmegállót. Az utasok a viszszaállításért tüntetnek.

Virágcsokrok – köztük Kadhafi líbiai és Mubarak egyiptomi elnök ajándéka – Berlusconi villájának teraszán
Virágcsokrok – köztük Kadhafi líbiai és Mubarak egyiptomi elnök ajándéka – Berlusconi villájának teraszán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.