A maffia végzett a bolgár újságíróval

Szófia központjában, pár lépésre egy bírósági épülettől és rendőrparancsnokságtól, egy középület mellett, ahol épp a miniszterelnök lépett fel, ölték meg Borisz Cankov újságírót.

Rekordidő alatt fogta el a szófiai rendőrség „Kis Margint”, a Nikolaj Marinov nevű bűnözőt, akit a harmincéves Borisz Cankov keddi meggyilkolásával vádoltak. A feltételezett gyilkos ellen elfogása pillanatában nem volt elfogatási parancs, így aztán szabadon engedték. Cankovot állítólag a Marinov fivérek lőtték le, megsebesítve az újságíró két testőrét is. Borisz (Bobi) Cankov különös egyede lehetett az újságírásnak. Csalás miatt jogerősen három év szabadságvesztésre ítélte egy szófiai bíróság, s több polgári ügy is folyt ellene – ugyancsak csalás miatt. Cankov a bolgár Viva Rádióban általa vezetett kvízműsorokban követett el stikliket. Egyes betelefonálókkal megegyezett, majd a pénzt zsebre vágta. Később műfajt váltott, s a bulvársajtóban jelent meg, ahol kizárólag a bolgár bűnözővilág vezéralakjairól szóló írásokat közölt. Állandó rovata volt a Uikend című hetilapban. Éppen ott, ahol korábban Georgi Sztoev publikált. Őt 2008 áprilisában lőtték le Szófia belvárosában.

Sztoev sokat írt a politika és a bűnözés nászáról hazájában. Lelövése óriási visszahangot keltett. Nem sokkal ezután fagyasztotta be a kifizetéseket Brüsszel a Bulgária számára szánt egyik uniós számláról. Az akkori kormányzó középbal kormányt többek között a maffia szabad garázdálkodásának nemzetközi vádja is gyengítette. Nem beszélve a hazai felháborodásról. A ma kormányzó jobbközép a rendcsinálás jelszavával söpörte el a szocialisták vezette koalíciót. A népszerű Bobinak jól jött az üresedés. Az elemzők szerint cikkei, amelyekben az alvilág fejesei megszólaltak, egyértelműen elfogultak voltak. Voltak kedvenc bűnözői, s ő is kedvence volt egyes narkófőnököknek. Például Zlatomir Ivanovnak, aki egy páncélozott terepjáróval és állandó testőrséggel látta el Cankovot. Kedden a két testőr is megsérült, amikor Cankovot kivégezték. Feltételezik, hogy a férfit azért ölték meg, mert belekeveredett a bűnbandák piacfelosztó csatározásába.

A Cankov-kivégzés csak egy az utóbbi húsz év 200 körüli, „megrendelt gyilkosságnak” nevezett bűncselekményeinek. Ezeknek fő jellegzetességük, hogy sem az elkövetők, sem pedig a megrendelők nem kerültek rács mögé. A politika és a bűnözés szimbiózisa egyike lett a bolgár közélet közhelyeinek. Bojko Boriszov kormányfő, volt rendőrtábornok kormánya tavaly júniusban lépett hivatalba. Eddig húsz embert tartóztattak le a szervezett bűnözésben való részvétel vádjával. Most azonban megtörtént a soros utcai kivégzés – immár Boriszov kormányzása alatt. Aligha lehetett arra számítani, hogy a bolgár alvilág a kormányváltás hatására egyszerre visszavonul. Sokan mégis azt fejtegetik, hogy az utóbbi húsz év politikai elitje oly mértékig keveredett zavaros ügyekbe, hogy tisztulást gyorsan lehetetlen várni. Akár évtizedekig eltarthat a folyamat. A Dnevnik című lap Bobi Cankovot idézi: „Bulgáriában nincsen maffia. Mert, ahol maffia van, ott rend van, Bulgáriában pedig anarchia van.”

Bolgár nyomozók a gyilkosság helyszínén
Bolgár nyomozók a gyilkosság helyszínén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.