Rakétákkal védenék a tengerpartot a lengyelek?

Lengyelország rakétavédelmi rendszer építésére készül a Balti-tenger mentén. Varsó az elavult szovjet eredetű fegyvereket kívánja lecserélni. A lengyel haderő nagyszabású beruházását egyszerre fenyegeti a pénzszűke és egy közbeszerzési vita.

A Reczeczpospolita című középjobb lengyel lap vasárnapi számában „hadihajóellenes pajzsként” jellemzi a tervezett beruházást, amely Lebork körzetében, Siemirowice központtal létesülne, és ideális esetben 2012-ben léphetne szolgálatba. A lengyel újság hírét azonnal felröppentette az orosz RIA Novosztyi hírügynökség is. Az oroszok felettébb érzékenyek a határaik közelében megvalósuló katonai beruházásokkal kapcsolatban. A leendő támaszpont, illetve a „pajzs” pedig egyértelműen a közeli kalinyingrádi orosz enklávé hadikikötőit, illetve az orosz balti flotta más támaszpontjait elhagyó hadihajók elleni védelmet szolgálhatná.

A rakéták szállítására kiírt pályázatot a norvég Kongsberg konszern nyerte el 2008-ban. A lengyel lap szerint a bázison, amely a maga nemében a legkorszerűbb lesz egész Európában, 200 kilométer hatótávolságú, NSM típusú rakétákat telepítenének. A fegyverrendszer, illetve a partvédelmi rakétaosztály felállításának költsége 450 millió zlotyt tesz ki (1 zloty 65 forint) a Rzeczpospolita szerint. Korábban felvetődött, hogy a gazdasági válság és a lengyel védelmi erőket szintén sújtó megszorítások miatt a védelmi minisztérium visszavonja a megrendelést. A teljes összeg 30 százalékát a lengyelek már kifizették.

A föld–víz rakéták szállítása körül eközben skandináv konfliktus is kialakult. A svéd SAAB konszern ugyanis megtámadta a varsói közbeszerzési eljárást a varsói bíróságon, azt állítva, hogy a norvégok által ajánlott fegyverrendszer nem teljesíti a lengyel követelményeket. A SAAB alaptalanul vonja kétségbe az NSM-rakéták képességeit, hiszen nem ismerheti azt – állítják a norvégok. Harald Annestad, a Kongsberg Defence & Aerospace elnöke szerint a fegyver 200 kilométerig hatásos, és infravörös vezérlésű passzív robbanófeje egyedülálló kínálat a fegyverpiacon.

A sajtóban pajzsnak titulált 12 kilövőből álló rakétaosztály ugyan minőségileg más kategóriát jelent, mint a korábban sokat tárgyalt amerikai rakétavédelmi rendszer, de elhelyezése az orosz határ közelében, feltehetően ingerli Moszkvát. A hasonló lépésekre az orosz korábban azzal reagáltak, hogy bejelentették: támadó eszközöket helyeznek el a kalinyingrádi enklávéba.

A hadsereg állapota, védelmi képességei és az esetleges orosz fenyegetés elhárítása fontos belpolitikai elem Lengyelországban, ahol az idén elnököt választanak. A kormányzó Polgári Platformot (PO) támadó jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt egyik fő témája az orosz fenyegetés.

Amikor Barack Obama bejelentette, hogy mégsem létesítenek Csehország és Lengyelország területén rakétavédelmi rendszert, felmerült, hogy helyettük Patriot rakétákat telepítsenek lengyel földre – amerikai személyzettel. Bogdan Klich lengyel védelmi miniszter decemberben közölte, márciusban kez dik a Patriot rakéták telepítését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.