Távirati stílusban

Öngyilkos merénylet Pakisztánban

Pakisztánban pénteken egy öngyilkos merénylő legalább 40 embert megölt és több mint százat megsebesített, amikor robbanóanyaggal teli járművét egy sportpálya közelében az égbe röpítette. A terrorista merénylet az ország észak-nyugati határövezetében történt, Lakki Marvat környékén. A pályán éppen röplabdabajnokságot tartottak, több száz fős közönséggel, az áldozatok között számos gyermek van. Eddig még senki nem vállalta magára a merényletet. (MTI)

Kína nemzetközi tévét indít

Kína legnagyobb hírügynöksége, a Hszinhua bejelentette, hogy január 1-jével ázsiai és európai országokat lefedő televíziós hírcsatornát indít, s a China Xinhua News Network Corp. (CNC) kínai nyelven meg is kezdte napi 24 órás sugárzását. Ezzel egy időben egy pénzügyi, üzleti csatorna is működni kezd. A CNC angol nyelvű hírcsatornáját júliustól kívánja megindítani. (MTI)

Mindenkit tisztelni kell – szólít fel a pápa

Minden ember megkülönböztetés nélküli tiszteletére, egyúttal a természet megóvására szólított fel a pápa pénteken, az újév kezdete alkalmából elhangzott szentbeszédében. A római katolikus egyház 1967 óta megtartott béke világnapjáról is megemlékezve XVI. Benedek „a másik tiszteletére” biztatott – „tekintet nélkül annak bőrszínére, nemzetiségére, nyelvére, vallására” –, és fontosnak nevezte, hogy ebben a szellemben neveljék már az kisgyermekeket is. (MTI)

Kazahsztáné lett az EBESZ elnöksége

XVI. Benedek pápa
XVI. Benedek pápa

Hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy a görög elnökséget záró 2009. decemberi miniszteri értekezleten az EBESZ egyik illetékese is aggodalmát fejezte ki az emberi jogok állapota miatt a közép-ázsiai országban. Janez Lenarcic, a szervezeten belül működő Demokratikus Intézmények és az Emberi Jogok Irodájának (ODIHR) vezetője azt mondta, hogy hivatalát aggasztja az emberi jogok érvényesülésének kérdése a médiában és más területeken a térségbeli országokban, beleértve Kazahsztánt is. Reményét fejezte ki, hogy az az ország, amely átveszi a szervezet vezetését, képes példát mutatni más országoknak. Lenarcic szerint ez egyértel műen kihívás a következő EBESZ-elnöknek, Kazahsztánnak. Kanat Szaudabajev kazah külügyminiszter január 14-én mutatja be Bécsben a kazah elnökség egyéves programját. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.