A földrablások megállítása az Amazonas vidékén

Teixeira de Souza 15 éve, földet keresve jutott el erre az Amazonas vidék mélyén található, tikkasztó éghajlatú településre. Húsz acrét (80 ezer négyzetmétert, nyolc hektárt9 vett, ám, mint elmondta, nála nagyobb hatalmú farmerek, akik hátukon puskával járják ezt a vadnyugati vidéket, arra kényszerítették, hogy földje nagy részét bagóért eladja nekik

Azután két évvel ezelőtt, egy falubeli út közepén valaki agyonlőtte de Souza 23 éves mostoha fiát, mesélték a helyiek. Senkit nem tartóztattak le. Ami azt illeti, az új rendőrfőnöknek nincs semmi adata arról, hogy elődje egyáltalán nyomozott-e a bűnügyben. Ez kevéssé meglepő, mondja a rendőrfőnök, figyelembe véve, hogy mindössze négy nyomozója van az Ausztria-méretű területre, ahol nagyban folyik az erőszakos földfoglalás és erdőirtás.

„Legyilkolnak bennünket”, mondja a 44 éves de Souza, aki egyúttal a helyi lakosok szövetségének vezetője. „Mi nem akarunk mást, csak dolgozni és felnevelni a gyermekeinket.”

Amint az idevalósiak elmondják, ez már évtizedek óta így megy errefelé. Az Amazonas vidékének ezen az óriási részén az állam gyakorlatilag nem létezik: nincsenek sem rendőrök, sem világos földtulajdon-nyilvántartás, ez szabaddá teszi az utat az illegális földfoglalás gátlástalan gyakorlata előtt, amelyet gyakran a fegyverek döntenek el. Ám most egy új törvény alkalmazásával, a brazil kormány megpróbál rendet teremteni ezen a gyakran törvénytelenségben élő vidéken, a folyamat egyúttal csökkentheti a szélesebb körű, globális aggodalmat: az erdőirtás és a vele járó éghajlatváltozás miatt.

Most először a kormány formálisan is rögzíteni akarja, kik tulajdonolnak több tízmilliónyi acrét az Amazonas vidékén, ami lehetővé tenné, hogy nyomon kövessék, kik a felelősök azért, hogy kivágják az erdőket fakitermelés és legelők létesítése céljából – és, hogy kiket vonhatnak felelősségre, ha mindez illegálisan zajlik.

„A kormány végre tudni fogja, melyik föld kié és ki a felelős azért, ami ezen a területen történik”, mondja Thomas E. Lovejoy, a washingtoni Heinz Tudományos, Gazdasági és Környezvédelmi Központ biodiverzitás részlegének vezetője.

Egész Brazíliában Para államnak ebben a megyéjében a legsúlyosabb az erdőirtás, és a környezetvédők azt remélik, hogy a brazil törvényhozás által júniusban elfogadott törvény segíti majd a kormányt abban, hogy végre betartassa az erdőirtás hivatalosan megjelölt határait.

Ám hatalmas és zűrzavaros vállalkozásról van szó. A kormánytisztviselők szerint az Amazonas vidéken magánkézben lévő földeknek csak kevesebb, mint négy százalékáról van egyértelmű tulajdoni nyilvántartás. Itt, Parában, a kormány emberei mintegy 320 millió acrére vonatkozó hamis bejegyzéseket találtak, ami csaknem a duplája a valóságban létező területnek.

És amíg a kis farmerek, mint de Souza, reményeiket az új törvényhez fűzik, sok nagybirtokos azt mondja, túl sok vért és fáradtságot áldoztak már a főváros, Brasilia bürokratáira azért, hogy azok most új szabályokat erőltessenek rájuk.

„Mindenünk, amink most van, abból született, hogy dolgozni akartunk”, mondja a 68 éves Jorgiano Alves de Oliviera, aki mintegy 600 acrén tenyészt állatokat és termeszt kakaót.

A probléma az 1960-as és 1970-es évek katonai diktatúrájával kezdődött, amelyik arra bátorította a telepeseket, hogy foglalják el az Amazonast, de megkívánta tőlük, hogy irtsák ki az erdőt cserébe a földhöz és hitelhez jutásért.

Brazília Amazonas-politikájának növekvő bírálata az 1980-as évek polgári kormányát olyan törvények kidolgozására késztette, amelyek – legalábbis papíron – világviszonylatban is kiemelkedő mértékben védték az erdőket. Miután azonban ritkán voltak jelen a hatóságok, hogy érvényt is szerezzenek ezeknek a törvényeknek, azok kevéssé fékezték a széles körű illegális földszerzéseket.

„A jogi bizonytalanságnak ez a káosza volt a legfontosabb bázisa azoknak a perverz ösztönzőknek, amelyek az Amazonas vidékén a megőrzés és fejlesztés helyett a fosztogatásra és állandó erőszakra buzdítottak”, hallottuk Roberto Mangabeira Ungertől, korábbi stratégiai fejlesztési minisztertől, aki részt vett az új földtörvény kidolgozásában.

A törvény alapján, amely több mint 150 millió acrére vonatkozik, a kormány 250 acre nagyságú területet ingyen ad telepeseknek. Ennél nagyobb területeket különböző árakon adnak majd el, méretüktől függően nyilvános árverésen, vagy anélkül. A 6000 acrénél nagyobb birtokokat pedig csak a kongresszus hozzájárulásával lehet majd eladni. Kormánytisztviselők szerint a telepesek eddig a kijelölt terület négy százalékára jelentettek be igényt.

A diktatúra napjai óta Para államnak ez az óriási megyéje, amelyet Sao Felix do Xingu néven ismernek, olcsó, jó minőségű földjével, gazdag bányakincsével és az Amazonas-vidék ritka gyümölcseivel vonzotta a szívós telepeseket és a természeti kincseket kutatókat.

De megrögzött bűnözők is menedéket találtak itt. Leonardo Dias Mendonca Sao Felixből hatalmas bűnszövetkezetet irányított, amelynek repülőgépflottája – amíg a gengsztert 2003-ban el nem ítélték – kábítószer ellenében fegyvereket szállítottak kolumbiai lázadóknak.

A vitákat Sao Felixben hagyományosan „sok halállal” rendezték, mondta el Waldemir de Oliviera, a Sao Felixi Mezőgazdasági Termelők Szövetségénak vezetője. „Ez a legerősebb törvénye volt”, mondta. „A farmerek őröket állítottak földjük határához és nem engedtek be senkit. Aki mégis bement, azzal közölték: »Menj el – vagy meghalsz«.”

De Oliviera és más helybeliek szerint az erőszak ugyan csökken, de változatlanul nagy gond. Novemberben egy helyi kocsmatulajdonos szembeszállt négy férfival, akik fényes nappal jöttek, hogy meggyilkolják. Végül ő ölte meg valamennyit, mondta el Joao Gross, egy idevalósi építész.

Vila dos Crentesben egy áramfejlesztő zúgásától alig lehetett hallani a templomban, ahol legutóbb a lakosok összejöttek. „Kezdjük megérteni, hogy szerepet kell vállalnunk az újraerdősítésben és abban, hogy megállítsuk az erdőirtást”, mondotta de Souza.

De ezeket a célokat beárnyékolja az erőszak állandó fenyegetése. Amint a helybéliek elmondták, egy közeli farm munkásai az erőszak és a megfélemlítés kampányát szervezték, hogy elüldözzék őket, még mérgező vegyszert is szórtak repülőgépről, amely elpusztította a halakat és a többi állatot.

2007 májusában de Souza mostohafiát holtan találták az utcán, több lőtt sebbel.

„Itt senki nem engedheti meg magának, hogy ellenségei legyenek”, mondja a 26 éves Eder Rodrigues de Oliviera, aki együtt nőtt fel de Souza mostohafiával. „Mindenkinek alázatosan kell viselkednie.”

A legközelebbi rendőrőrsön, amely innen több, mint 100 mérföldre fekszik, a rendőrfőnök, Alvaro Ikeda, elmondja: a gyilkosság gyakori errefelé. Iratcsomóra mutat, amely 11 nyomozás alatt álló, feltételezett emberölés adatait tartalmazza.

A tanúk gyakran félnek kiállni. „Nem tudom garantálni a tanúk életét. Még a saját életemet sem”, így Ikeda.

Ebből eredően a rendőrfőnök úgy döntött, beköltözik az őrsre. 12 lövetű sörétes puskát és katonai karabélyt tart kéznél. „Itt a fegyvereket nem engedjük ki a kezünk ügyéből”, mondja.

(A cikkhez hozzájárult Mery Galanternick Rio de Janeiróból.)

Vila dos Crentes, Brazília - Raimundo

A cikk 2009. december 27-én jelent meg a The New York Times hasábjain.

Sao Felix do Xingu és Vila dos Crentes állattenyésztőket és más, olcsó földet kereső telepeseket vonzott. Ám a törvénytelenség továbbra is uralkodik
Sao Felix do Xingu és Vila dos Crentes állattenyésztőket és más, olcsó földet kereső telepeseket vonzott. Ám a törvénytelenség továbbra is uralkodik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.