Hollandia hamarosan „lemezteleníti” az utasokat

Hollandia hamarosan bevezeti azt az utasellenőrző készüléket a repülőtereken, amely a képernyőn „lemeztelenítve” láttatja az ellenőrzött személyt – közölte szerdán Guusje ter Horst belügyminiszter.

Ernst Hirsch Ballin holland igazságügyi miniszter erről kedd este egyeztetett Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszterrel. A készülék (ellentétben a hagyományos fémdetektorral, amely csak a fémtárgyakat mutatja ki) pontos képet ad a megvizsgált személyről, láthatóvá teszi a ruha alatt a test körvonalait, és érzékeli a gyanús formájú tárgyakat. Horst sajtótájékoztatóján közölte: három héten belül 15 testszkennert állítanak fel a repülőtéren, amelyekkel az Egyesült Államokba induló utasokat fogják ellenőrizni – jelentette a Reuters.

Csaknem az összes holland párt egyetért az alaposabb átvizsgálást lehetővé tevő technika alkalmazásával, elismerve azt, hogy a légi közlekedés biztonsága e tekintetben előnyt élvez a magánszféra védelmével szemben. Hozzáteszik azonban azt is, hogy a „lemeztelenítő szkenner” által láthatóvá tett kép felhasználását szigorú keretek közt kell szabályozni, meg kell pontosan határozni, ki tekintheti meg ezeket a képeket. Ki kell térni arra is, meddig lehet megőrizni a készített felvételeket – írta az MTI.

A brit belügyminiszter, Alan Johnson úgy nyilatkozott: Nagy-Britannia is élen akar járni a technológia alkalmazásában, és minél hamarabb be akarja vezetni a szkennert. Az eszköz egyébként legalább 70 ezer euróba kerül, míg egy fémdetektor 10 ezerbe. Az amszterdami Schipol és a londoni Heathrow reptér egyébként ma is felajánlja az utasoknak, hogy a kézzel történő ruházatátvizsgálás helyett menjenek át egy ilyen szkenneren – írja az EUobserver.com, hozzátéve, hogy a technológia még mindig a tesztelés stádiumában van, mivel olyan sok kérdést vet fel a személyiségi jogokkal kapcsolatban.

A lapnak nyilatkozó Konrad Frieberg, egy német rendőrszakszervezet, a GdP elnöke szerint azonban nem új gépekre lenne szükség. Szerinte a problémának az a gyökere, hogy a repterek biztonsági személyzete túlterhelt, és legtöbbször minimálbérért dolgozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.