Fontos tisztségekhez jut az RMDSZ

Öt prefektusi és tíz alprefektusi tisztséget kap a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Öt prefektusi és tíz alprefektusi tisztséget kap a Romá niai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A prefektusok Romániában a kormány képviselői az ország megyéiben, és fő feladatuk az, hogy az adott megye városi és községi önkormányzatainak viszonylatában a törvények betartását felügyeljék.

A megállapodás értelmében az RMDSZ a három székely megye – Hargita, Kovászna és Maros – közül kettő élére állíthat magyar prefektust, két további prefektusi tisztséget várhatóan Bihar, Hunyad, Szatmár vagy Szilágy megyében szerezhet meg, az ötödik posztot pedig valamelyik Kárpátokon túli megyében kaphatja meg. A tíz alprefektusi tisztséggel együtt az RMDSZ jövőtől remélhetőleg valamennyi erdélyi megye közigazgatásában jelen lehet.

Ugyanakkor a kormányzati struktúra átszervezéséről a napokban elfogadott kormányrendelet értelmében Markó Béla miniszterelnök­helyettes hatáskörébe kerül a bukaresti Európai Ügyek Igazgatósága, az Országos Energiaszabályozó Hatóság, továbbá a román belügyminisztériumnak alárendelt, a közművek működését irányító országos hatóság is. A kormányfőhelyettes nem rendelkezik ugyan költségvetési pénzek fölött, de a kormány főtitkárságához tartozó apparátussal dolgozhat. Ennek tagjait Markó javasolhatja, és azokat Emil Boc miniszterelnöknek kell jóváhagynia.

A megyei kormányképviselőket és a kormányfőhelyettes hivatalának tagjait várhatóan a kabinet január 6­i ülésén hagyják jóvá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.