Citromdíj az „együttérző konzervativizmusnak”

Bár az évtizednek naptár szerint éppen egy esztendő múlva lesz csak vége, a „nullásnak” nevezett éveket már péntekre magunk mögött hagyjuk.

A The Washington Post jó alkalmat látott ebben, hogy megszavaztassa olvasóival az elmúlt tíz esztendő legrosszabb ötleteit, elképzeléseit, eszméit, találmányait.

A fővárosi lap által felkínált lehetőségekből a citromdíjat a Bush-féle „együttérző konzervativizmus” vitte el a hangsúlyozottan nem reprezentatív felmérésben. Az interneten voksoló eddigi 1860 olvasó 19 százaléka szavazta meg az eszmét, amely 2000-ben – amúgy a Legfelsőbb Bíróság erősen rugózó ugródeszkáján – a Fehér Házig röpítette Busht. – A Régi Nagy Párt (értsd: a republikánusok) teljesítménykényszeres sarlatánok seregletére kezdett emlékeztetni: ők szédítő sebességgel jutottak el az álságos együttérzéstől a „keménykedjünk a határokon” cirkuszáig – írja erről a lap jegyzetírója.

Ezüstérmes lett a „prosperitás evangéliuma” (más néven: teológiája), a keresztyén gyülekezetekben elterjedt nézet, amely szerint az anyagi javak bősége a Mindenható kitüntetett figyelmében részesülőknek adatik meg. Felfért a dobogóra egy, az amerikaiak számára általában sokkal fájóbbnak bizonyult elképzelés is, amely szerint a végtelenségig lehet fújni az ingatlanbuborékot, és soha nem pukkad ki.

Számos válaszadó a védőoltásokkal kapcsolatos hisztéria miatt nyomott mérgesen gombot. Amerikában például lassította a vakcinák gyártását, hogy – tartva az autizmus kialakulását kiáltó ellenaktivistáktól – a hatóságok nem adtak az immunválaszt serkentő adjuvánst ezekhez, pedig akkor adagonként kevesebb oltóanyag is elég lett volna az új típusú influenzával szemben.

Kevésbé voltak mérgesek a válaszadók a Post többi ajánlatára. A Bush-időszak a kínzásokat igazolni hivatott, jogászkodó kormányzati feljegyzései, az Enron- és a WorldCom-botrányok utáni tipikus „eső után köpönyeg”, a Sarbanes-Oxley-törvény vagy a nyolc éve tartó afganisztáni szerencsétlenkedést magába foglaló „Tora Bora-i harcok” is messze kerültek a citromdíjtól.

A lap a televíziós táncversenyeket, az állandó e-mail nézegetés miatt a párkapcsolatok szétzilálására is alkalmas BlackBerry okos telefont, a „Bábelhez” hasonló „lapos a föld” mozifilmeket, valamint a végtelenített sportszezont kínálta még az évtized legroszszabb találmányainak sorába. Tudósítónk amúgy ez utóbbira szavazott, miután Stan Van Gundy, a karácsony napján is a palánk alá zavart Orlando Magic edzője „leszerencsétlenezte” őt a tömegekkel együtt, akiknek december 25-én nem volt jobb dolguk, mint hogy egy kosárlabdameccset bámuljanak.

Obama is a BlackBerry „áldozata”
Obama is a BlackBerry „áldozata”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.