A korrupcióellenes harc is korrupcióba fulladt

Ukrajnában a korrupció elleni küzdelem is korrupcióba fulladt – ismerte el Julija Timosenko ukrán miniszterelnök évértékelő sajtóértekezletén.

A kormányfő határozott változásokat helyezett kilátásba elnökké választása esetére, azonban a választási kampány valamennyi résztvevője a jelenség elleni fellépést ígér. Viktor Juscsenko elnök például nagy odaadással ostorozza a hatalmi elitben, kormányban, parlamentben megbújó „korrupt gazembereket”.

Valentyin Nalivajcsenko, az ukrán titkosszolgálat vezetője szerint az államfő csak a nép körében hallottakat továbbítja a különböző szintű vezetők felé, mondanivalóján nem szabad megsértődni. Mindenképpen el kellene érni, véli a fő titokszolga, hogy a hivatalnokok kötelesek legyenek a legegyszerűbb, átlátható és személytelen eljárással intézni az ügyeket, különös tekintettel az engedélyek, igazolások kiadására.

A korrupció elleni harc fontos feltétele továbbá az állami bürokrácia jelentős megkurtítása és egy korrupció ellenes központi intézmény létrehozása.

– Ukrajna azért szerepel anemzetközi felmérések utolsó helyén, mert az országban például csak bírák ellen 80 büntetőlejárás indult ebben az évben megvesztegetési ügyletek miatt – hangsúlyozta Nalivajcsenko.

Nem csoda, hogy a közvélemény-kutatások szerint az ukránok 50–70 százaléka bizalmatlan a bíróságokkal szemben, 72 százalékuk szerint azonban fizetés nélkül nem várható igazságos ítélet. Az új évben életbe lép Ukrajnában egy korrupcióellenes törvénycsomag is, amely jelentősen bővíti a munkahelyi és hivatali összeférhetetlenség kritériumait, valamint szigorodó büntetéseket helyez kilátásba a korrupciós bűntettek elkövetői ellen.

Vélhetően ez azonban nem hoz azonnali változást, így a jövőbeli választási megmérettetéseken a politikusok a korrupció ügyé ben még sokáig mondhatják a megszokott szlogent: ez a harc lesz a végső.

Julija Timosenko. Visszautasította, hogy felálljon, amikor a bíróhoz beszél
Timosenko határozott fellépést ígér
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.