A CIA is tudott a nigériai merénylőről

„Katasztrofális résről”, „emberi és rendszerszintű mulasztások elegyéről” beszélt Barack Obama a karácsonyi repülőgép-robbantási kísérlet kapcsán, és „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte az említett hibákat.

Az év végét immár hagyományosan Hawaiin töltő Obama ezúttal másodszor szólalt meg a sikertelen merénylettel kapcsolatban.

A 278 emberéletet közvetlenül fenyegető terrorkísérlet most további kérdéseket vet fel Amerikában, miután nyilvánosságra került: a CIA illetékesei is tudtak Umar Farouk Abdulmutallabról. A 23 éves nigériai férfi apja – ismert bankár – nemcsak az USA ottani nagykövetségét tájékoztatta fia szélsőséges iszlamista nézeteiről, hanem a Központi Hírszerző Ügynökség emberével is találkozott, mégpedig a The Wall Street Journal értesülése szerint november 19-én. Az időpont azért lehet lényeges, mert ezek szerint az amerikai hatóságoknak hat hetük is volt a veszély elhárítására. Obama, aki csütörtökön veheti kézhez az első, előzetes jelentést, elmondta: magyarázatot vár arra, hogy Abdulmutallab miért nem került fel a négyezer fős repülési tilalmi listára.

– Tanulnunk kell ebből azesetből, és gyorsan lépnünk a rendszer hibáinak kiigazítására. Ha megosztották volna ezt az alapvető információt egymással, egybevethették volna más hírszerzési adatokkal, és így egy teljesebb, világosabb kép bontakozott volna ki a gyanúsítottról. A figyelmeztető jelek nyomán kigyúltak volna a piros lámpák, és a gyanúsított egyáltalán nem szállhatott volna fel arra az Amerikába tartó gépre – tette hozzá.

George Little, a CIA szóvivője szerint a „Cég” gondoskodott róla, hogy a fiatalember nevét felvegyék a feltételezett terroristák adatbázisába, és megküldték azt az Országos Terrorelhárítási Központnak is.

A szerdai The Washington Post rámutat: tovább nehezítheti a guantánamói fogolytábor bezárását, hogy az onnan kiszabadult foglyok egy része fűti az iszlamista szélsőségességet, sőt az al-Kaidát is erősíti – éppen Jemenben. Két szaúdi illetőségű volt fogoly esetében – akiket egyébként még a Bush-adminisztráció idején engedtek szabadon – a jemeni terroristaszálról konkrét tudomásuk van a hatóságoknak. A még Guantánamón őrzött foglyok legnagyobb csoportja (80 fő) is jemeni. Márpedig pár hetet leszámítva éppen ott, elvileg arabtanulással töltötte az elmúlt öt hónapot Abdulmutallab, aki hírek szerint elismerte: az al-Kaida jemeni embereitől kapta a merénylethez a robbanóanyagot. A terrorszervezet ezt követően magára is vállalta a merényletet. A szomáliai rendőrségi szóvivő eközben azt közölte: novemberben egy helybéli férfi, akit időben lefüleltek, az Abdulmutallabéhoz kísértetiesen hasonlító módszerrel – gyúanyaggal, illetve a kémiaireakciót beindító, injekcióstűbe felszívott folyadékkal – próbált felrobbantani egy Mogadishuból Dzsibutiba, majd Dubaiba tartó járatot.

A nyomdai átfutást tekintve csak véletlen egybeesés lehet, de a legrangosabb amerikai külpolitikai folyóirat éppen január-februári számában közöl tanulmányt arról, hogy lehetséges, hogy az iszlamista szélsőségesek radikalizmusa csökkenhet.

Jessica Stern, a Harvard Egyetem tanára a Foreign Affairs hasábjain amellett érvel, hogy ez lehetséges, csak meg kell érteni hozzá az indítékaikat, majd megfelelően nyúlni a problémához. 2004 óta például Szaúd-Arábia több mint négyezer iszlamista harcost vont be „rehabilitációs” programjába, majd az írás szerzője szerint sokkal sikeresebben integrálta őket viszsza a társadalomba, mint a köztörvényes bűnözőket.

Ellenőrzés a Los Angeles-i reptéren
Ellenőrzés a Los Angeles-i reptéren
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.