Svájci gárdisták, fegyverbe!

Napokon belül szabad lehet a XVI. Benedeket szenteste feldöntő fiatal nő, akinek a pápa és a támadásban combnyaktörést szenvedett Etchegaray bíboros is megbocsátott.

A brit Guardian nem érti, miként lehetett jelen a szentmisén a pszichésen zavart Susanna Maiolo, ha már tavaly is ugyanígy próbálta „megölelni” az egyházfőt. Az amerikai Time magazin szerint egy olyan jelentőségű vezetőt, mint a pápa, maximális szinten kell védeni, és erre a vatikáni biztonságiak alkalmatlanok voltak. A sorok között az olasz újságok is kritizálták a pápai állam védelmi rendszerét. Vatikánváros rendőrsége azt hangoztatta, hogy a 25 éves nőnél nem volt fegyver. Ezt a Szent Péter tér oszlopsora közötti fémdetektorok észlelték volna. A pápát december 24-én este is ötvenfős testőrgyűrű védte, és Maiolo „nem ellenséges szándékkal” lépett fel – tette hozzá a szentszéki L’Osservatore Romano. December 27-én azonban már 200 vatikáni és (olasz terület lévén) itáliai testőr tornyosult a pápa körül.

„A pápát nem lehet páncélszekrénybe zárni, így képtelen lenne ellátni pásztori szolgálatát” – hangsúlyozta a Vatikán. A Rómától 70 kilométerre levő Subiaco pszichiátriai intézetében ápolt Maoiolónak a pápa és Roger Etchegaray bíboros is megbocsátott. Vagyis valószínűleg sem a vatikáni, sem az olasz bíróság nem emel ellene vádat. A L’Osservatore úgy tudja, Susannát napokon belül kiengedhetik; kérdés, hogyan akadályozzák meg, hogy ismét megközelítse a pápát. A szentmisére ingyenes, nem névre szóló jeggyel jutott be a bazilikába, és ugyanúgy átugrotta a kordont, mint 2007 júniusában egy szintén zavart elméjű német fiatalember. „Kivédhetetlen volt, szenteste ötven rendőr állt civilben a pápa közelében. Silvio Berlusconit sem tudták megvédeni testőrei” – állítják a biztonsági szakértők.„Veszélyben a pápa testi épsége! – sürgette a biztonság megerősítését 2008. januári parlamenti interpellációjában a volt olasz államfő, Francesco Cossiga, amikor az egyházfő a római egyetemre készült látogatni, az ellene és mellette tüntető diákok közé.

Négyszázan vigyáznak az egyházfőre, de a vatikánvárosi rendőrség és svájci gárda közötti feladatmegosztás csak papíron világos. Köztudott, hogy presztízscsata dúl a ma már dekorációként használt, maguknak sárga-piros-kék bugyogó és alabárd mellé fegyvert követelő svájci gárdisták és a volt gárdisták, volt olasz rendőrök alkotta gendarmeria (vatikáni rendőrség) között. A német pápa első olasz útjára (2005 májusában Bariba) a gárdistákat vitte magával. A vatikáni rendőrség és az olasz hatóságok tiltakozása miatt ez többet nem fordult elő. Azt nem tudni, a pápa mindig visel-e golyóálló mellényt, de golyó- és bombaálló a pápamobil, golyóálló az üveg és az olvasó a pápa Szent Péter térre nyíló ablakában, és 1929 óta zárva a vatikáni légtér.

A pápa svájci gárdistáinak egyetlen fegyvere ma az alabárd
A pápa svájci gárdistáinak egyetlen fegyvere ma az alabárd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.