Orosz buzogány az amerikai pajzzsal szemben

Moszkva az energiavagyonból finanszírozott nukleáris támadófegyver-arzenállal akarja ellensúlyozni az amerikai rakétavédelmi rendszert, a Bulava (Buzogány) nehézrakéta-család új tagjaival jelzi a rakétapajzsos amerikaiaknak, itt vagyunk, számoljatok velünk. De ez már nem a hatvanas–nyolcvanas évek két szuperhatalmának versengése. Oroszországnak fejlesztenie kell nukleáris támadó fegyvereit, hogy megfeleljen az amerikai rakétapajzs jelentette kihívásnak – jelentette ki kedden VlagyimirPutyin orosz kormányfő.

Putyin ezzel is jelezte, nem esik elődei hibájába, akik a tükörstratégiát követve minden olyan fegyverrendszerből, amit az amerikaiak a hatvanas–nyolcvanas években kifejlesztettek, hasonló mennyiséget, vagy többet állítottak elő – amibe a Szovjetunió belerokkant. Oroszországban új generáció lépett elő, amely – ahogy ma katonai körökben divatos nevezni – aszimmetrikus választ ad a kor kihívásaira. Nekünk túl drága egy olyan rakétavédelmi rendszer, amelyet az amerikaiak építenek, emellett kétséges a pajzs hatékonysága is, mondotta az orosz kormányfő Vlagyivosztokban. Mi az olcsóbb és általunk ismertebb úton megyünk tovább, a nukleáris támadófegyvereket fejlesztjük, jelezte.

Érvelésében van logika. Orosz országnak ma is hatalmas rakétaipara van. Ma a világ „polgári” rakétaindításainak jelentős része orosz, és ha az űrbe kijuttatott, tonnákban mért hasznos terhet adjuk össze, az orosz fölény még tetemesebb lesz. Igaz, a rakétagyártó kapacitás számottevő része a Szovjetunió széthullása után Ukrajnához került. De a kijevi narancsos forradalom győzelme utáni lehűlésével a hadiipari kooperáció nem követte az általános irányzatot, és a vállalatok végig szoros kapcsolatot tartottak-tartanak. És ha a papírforma érvényesül és a Moszkva-barát Janukovics kerül a kijevi államelnöki posztra, a hadiipari komplexum vállalatai a két országban még szorosabban együttműködhetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.