Az Egyesült Államokban az áfával ismerkednek

A villanykörte, a telefon, a személyi számítógép feltalálása az Újvilágban nem okozott gondot, de az amerikai gazdaságpolitika most olyasvalamivel barátkozik, amit minden magyar háziasszony ismer: az áfával. Az általános forgalmi adó korábban tabunak számított az óceán ezen oldalán.

Mára az Egyesült Államok kilóg a sorból azzal, hogy a fejlett világ egyetlen országaként nem ismeri ezt az adófajtát. A The New York Times öszszeállításából kiderül: az utóbbi időben politikusok és tekintélyes közgazdászok (köztük Barack Obama elnök tanácsadója, Paul Volcker) egyre sűrűbben emlegetik az áfát. Ennek oka a gigantikus deficit. – Egyszer el kell majd kezdeni kifizetni a számlát, s ez tűnik a legjobb módszernek – állítják adószakértők.

Az áfa bevezetése a teljes amerikai adórendszer átalakítását megkövetelné. A demokratáknak nem tetszik az adó regresszív jellege, mert ha az alapélelmiszereket nem mentesítik az adó alól, vagy nem helyezik alacsony adósávba, akkor a szegényebbek rosszabbul járnak. Nem világos az sem, hogyan érintené az áfa a pénzügyi központot, a Wall Streetet. A kinti sajtóban Új-Zélandot emlegetik példaként, mint olyan országot, ahol kivonják a pénzügyi szolgáltatásokat az áfa hatálya alól. Magyarországon is mentes az áfa alól az ilyen tevékenység.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.