A merényletkísérlet után tovább szigorítják a reptéri ellenőrzést

Előtérbe kerülhet a testszkenner, a lefülelt nigériai bombás merénylő esete nyomán pedig az utasoknak általában is fokozottabb ellenőrzésekre kell számítaniuk. Washingtonban újra téma lett a közvetlen terrorveszély, miközben a magát az al-Kaidához kötő férfi már az amerikai hatóságok látókörében volt.

Amerikai kérésre számos repülőtér, illetve légitársaság – köztük európaiak is – megszigorította az ellenőrzést a hét végére azt követően, hogy egy nigériai férfi karácsonykor megkísérelt felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó járatot, fedélzetén 278 utassal. Európában a britek, a hollandok, az olaszok, a franciák és a spanyolok működtek együtt elsőként ebben.

A párizsi reptereket kezelő vállalat szóvivője elmondta: a csomagok, illetve az utasok ruházatának, valamint detektoros átvizsgálásának szigorításáról van szó. Egyes légitársaságok a fedélzeti renden is változtattak. Az Air Canada például azt közölte: az amerikai légtérben a leszállás előtti egy órában az utasoknak már ülve kell maradniuk, nem nyúlhatnak kézicsomagjukhoz, és semmit sem tarthatnak az ölükben.

– Késésekre, járattörlésekre és lekésett csatlakozásokra kell számítani – tette hozzá a légitársaság. A washingtoni belbiztonsági minisztérium egy illetékese azt mondta: az ellenőrzés nem egységes protokoll szerint szigorodik – részben azért, hogy ne legyen túlságosan kiszámítható. Bombakereső kutyákat, viselkedéselemző technikát is bevetnek.

Az amerikai hatóságok szombaton emeltek vádat a nigériai Umar Farouk Abdulmutallab ellen, aki beismerte: előző nap fel akarta robbantani a Northwest Airlines interkontinentális járatát. A The Wall Street Journal azt írta: a 23 éves fiatalember egy jemeni al-Kaida-sejttől kapta az erre szolgáló eszközöket, használati utasítással együtt; ennek valóságtartalmát vizsgálják.

Abdulmutallab az utastérben megpróbálta működésbe hozni a lábára erősített szerkezetet, amely pentaeritrittetranitrátot (nitropentát), azaz robbanó salétromsavésztert tartalmazott. Ez ugyanaz a szer, amellyel a „cipőbombás” merénylő is próbálkozott éppen nyolc éve Amerikában; miatta kell levenni a lábbeliket mindenkinek az itteni reptereken.

Az aktiválás azonban nem sikerült: a nigériai az utastársak beszámolója szerint csak kisebb tüzet okozott: erre petárdadurrogásra emlékeztető hang, illetve füst hívta fel a figyelmet. Ekkor utasok – elsősorban Jasper Schuringa, fiatal holland filmrendező – tették ártalmatlanná Abdulmutallabot a személyzet segítségével, és a gép elején szíjazták le.

– Ha durranást hall a gépen, rögtön felébred, higgye el nekem! Gondolkodás nélkül odaugrottam, és kirángattam a székéből – nyilatkozta a rendező. Többen kisebb sérüléseket szenvedtek, a merénylő viszont komolyabban megégett, és Amerikában már kerekes székben hallgatták ki.

Meg nem erősített hírek szerint a férfi óvszerben rejtette el a port, a kémiai reakciót beindító folyadékot pedig injekcióstűben, amelyet alsónadrágjába varrt, arra számítva, hogy az altesténél nem motozzák. Ezzel két biztonsági ellenőrzésen is átjutott, mégpedig a nigériai Lagoszban, illetve Amszterdamban. Egy utastársa szerint a ruházat átvizsgálását nem felületesen hajtották végre a hollandiai beszállás előtt. Az ottani terrorelhárítás illetékese azt mondta: nem lehet kizárni, hogy feljusson olyan veszélyes holmi a fedélzetre, amelyet a fémdetektorok nem szűrnek ki.

Az amszterdami reptér – Európa második legnagyobb légikikötője – kétszáz ellenőrzési pontjából például tíznél működik csak az utasokat meztelenül mutató test szkenner, amelyet két éve kezdtek tesztelni. Biztonsági szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a merénylők, akik egyébként a légi közlekedést a nyugati világ egyik jelképének, és így kiemelt célpontnak tartják, egyre rafináltabbak.

Az al-Kaida például a nyár végén olyan merénylőt küldött a szaúdi királyi család egy tagjának megölésére, aki a végbelében rejtette el a robbanószert. A polgári légi közlekedésbiztonság már így is évi hatmilliárd dollárt emészt fel a Nemzetközi Légi Közlekedési Szövetség adatai szerint, nem beszélve az utasforgalom lassulásáról, a kellemetlenségekről, amelyekhez talán már csak a testüregvizsgálat hiányzik. (Már akinek!)

– Az incidens újra megmutatta, hogy az éberségre állandóan szükség van a terror elleni harcban – fogalmazott Jacques Barrot, az Európai Bizottság alelnöke. Ugyanakkor, mint a vasárnapi The New York Times címoldalán rámutat: „a 2001 óta hírszerzési és terrorelhárító programokra, kifinomult reptéri szkennerekre és kidolgozott megfigyelőlistákra költött (dollár)milliárdok dacára egy egyszerűbb dolog akadályozta meg a katasztrófát: az éberség, valamint a bátor utasok és személyzet.”

Abdulmutallab esete annál is inkább kérdéseket vet fel, mivel az apja – ismert nigériai bankár – nemrég felhívta az USA ottani nagykövetségének figyelmét fia egyre radikálisabb iszlamista nézeteire. – Az információ bekerült a rendszerbe, de annak leírása, hogy radikális nézeteket vallott, nagyon az általánosság szintjén maradt – nyilatkozta egy amerikai illetékes.

A fiatalembernek érvényes amerikai vízuma volt, brit lapjelentés szerint viszont a szigetországba májusban nem engedték be. Ugyanakkor a londoni University College megerősítette, hogy korábban volt ilyen nevű nigériai diákja. Abdulmutallab ügyét és kapcsolatait immár három földrészen vizsgálják.

– Minden, rendelkezésünkre álló eszközt fel fogunk használni arra, hogy mindenkit az igazságszolgáltatás elé állítsunk, aki felelős a merényletkísérletért – mondta Eric Holder amerikai igazságügy-miniszter. A Fehér Ház illetékese még pénteken terrorcselekmény-kísérletről beszélt, és tájékoztatást kapott a Hawaii szigetén üdülő Barack Obama elnök is, aki elrendelte a biztonsági intézkedések megszigorítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.