Ukrajna stabilitást ígér

Az új ukrán vezetés stabilitást ígér, mind az országnak, mind Európának, mint gáz- és olajfogyasztónak – ez volt a kicsengése az Ukrajna atomleszerelését szabályzó budapesti memorandum 15. évfordulója alkalmából tartott nemzetközi konferenciának.

A tanácskozáson nagy számban voltak jelen a januári választásokon várhatóan győztes Viktor Janukovics pártjának képviselői. A 15 évvel ezelőtti eseményt támogató, euroatlanti vonalat képviselő Viktor Juscsenko elnök hívei viszont nem jöttek el.

Mikola Azarov, korábbi ukrán miniszterelnök (egyben a következő kormányfői poszt várományosa) lapunk kérdésére azt mondta, Juscsenko elnök és Julija Timosenko kormányfő hívei el vannak foglalva a választási kampánnyal. Most nem fontos nekik a külpolitika, nem mérték fel a budapesti esemény fontosságát. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Janukovics biztosan vezet, és a választások második fordulójában megszerzni a győzelmet – jósolta Azarov. Jelezte, hogy az új vezetés külpolitikája vélhetően az ország európai uniós tagságára összpontosít majd, a NATO-tagság kérdése nem aktuális, mert Ukrajnát el nem kötelezett országgá tennék.

Leonyid Kozsara, az ukrán parlament külügyi bizottsága elnökhelyettese pragmatikus megközelítést vázolt fel a Magyarország szempontjából kulcsfontosságú energia (gázellátási) biztonságot illetően: ha Európában megkérdeznék az embereket, mi fontosabb nekik, a biztonságos gázellátás vagy Ukrajna NATO-tagsága, a többség az első választ fogadná el.

A nemzetközi konferenciára a szervezők a főbb ukrán politikai erők képviselői mellett meghívtak számos nyugati szervezetet, amelyek közül – az idő rövidsége miatt – csak az EBESZ képviseltette magát az elnökségben. Nem láttuk a budapesti ukrán diplomáciai képviselet vezetőit sem, miközben az új orosz nagykövet megjelent a rendezvényen. Az orosz felszólalók egyöntetűen kiemelték, hogy a jó orosz–ukrán viszony Európa érdeke is. Nem titkolták, hogy a Régiók Pártját támogatják. Vjacseszlav Nyikonov professzor, a Russzkij Mir alapítvány igazgatója szerint ha Janukovics és a Régiók Pártja lett volna hatalmon, akkor Ukrajnában nem kerül sor az elmúlt teleket jellemző energiaellátási gondokra, amelyek egész Európát megrázták. Alekszej Plotnyikov, a rada, az ukrán parlament gazdaságpolitikai albizottságának elnöke lapunknak elmondta, szerinte nem várható most, a választások előtt a korábbi évek orosz–ukrán gázválsága. A konferencián a magyar kormányt Szabó Vilmos államtitkár képviselte.

A magyar lakosság 60 százaléka szerint januárban valószínűleg, 15 százalék szerint biztosan lesz gázválság – írta a portfolio.hu az energiainfo.hu és a Forsense közös felmérésére hivatkozva. Az egy évvel ezelőtti gázválság miatt a megkérdezettek 24 százaléka inkább Ukrajnát, 13 százaléka Oroszországot, 52 százalék mindkét országot hibásnak tartja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.