Tüntető gyászolók Iránban

Több százezres tüntetéssé változott tegnap az iráni ellenzék legtekintélyesebb vallási vezetőjének, Hoszein Ali Montazeri nagyajatollahnak temetése Kum szent városában – hiába voltak jelen nagy számban a biztonsági erők.

Az iráni vezetés tiltása miatt a külföldi sajtó nem tudósíthatott a szertartásról, de szemtanúk szerint Teheránból, és szerte az országból tízezrével érkeztek a gyászolók. A 87 éves korában, szombat éjjel elhunyt Montazeri koporsóba helyezett holttestét a Maszume mauzóleumba vitték, amely a síiták fontos szent helye, és ott helyezték végső nyugalomra. A temetésen megjelent Mir Hoszein Muszavi és Mehdi Karubi, a nyári elnökválasztás két vesztes ellenzéki jelöltje is. Az ellenzéki színt, azaz zöldet viselő gyászolók már a gyászmenet alatt is az iráni vezetést elítélő rigmusokat skandáltak. „Montazeri nem halott, a kormány viszont az!” – idézte a tüntetőket a The Times című brit lap.

A Raheszabz nevű ellenzéki honlap szerint az Anszár Hezbollah nevű radikális milícia tagjai a gyászmenethez csapódva, hangosbeszélőn kiabálva próbálták elnyomni az ellenzékiek jelmondatait, és ezért össze tűzés alakult ki a tömegben. A temetés után a demonstrálók összecsaptak a biztonsági erőkkel a nagyajatollah háza előtt.

Montazeri az 1979-es iráni iszlám forradalom egyik teoretikusa, az iszlám köztársaság alkotmányának egyik szülőatyja volt, és sokáig az iráni forradalom vezetője, Ruholla Khomeini nagyajatollah kijelölt utóda volt. Khomeini gyakran „életem gyümölcseként” emlegette tanítványát, Montazerit. Azonban a rendszer bírálata miatt az elmúlt években vallási titulusa nélkül, mint megzavarodott emberről írt róla a hivatalos iráni sajtó.

A sah uralma elleni tiltakozás miatt 1974 és 1978 között bebörtönözték. Khomeini száműzetése alatt tulajdonképpen Montazeri helyettesítette őt Iránban. 1985-ben még Khomeini hivatalos utóda volt, ám mert bírálta a iraki–iráni háborút követő tömeges kivégzéseket, és a legfőbb vezető Salman Rushdie írót elítélő vallási ítéletét (fatváját), kiesett Khomeini kegyeiből, aki pár hónappal halála előtt le is tett arról, hogy Montazeri legyen az örököse. Khomeini 1989-es halála után végül is a vallási hierarchiában Montazeri alatt álló Szajed Ali Hamenei lett a legfőbb vezető.

Kegyvesztettsége után Montazeri egyre élesebben bírálta az iráni vezetést, amely szerinte az iszlám nevében diktatúrát hozott létre. Bár maga is részt vett az alkotmány, és az ország vezetésének vallási felügyelet alá helyezésének kidolgozásában, az utóbbi években alkotmánymódosítást szorgalmazott, melynek keretében az elnöki tisztséget több jogosítvánnyal ruháznák fel a legfőbb vezető kárára. 1997-ben Montazeri megkérdőjelezte Hamenei hatalmát: öt és fél éves házi őrizet lett az agg vallástudós büntetése, bezárták vallási iskoláját is. Azóta visszavonultan élt Kumban, bár a nyári elnökválasztási csalás kapcsán ismét aktívan bírálta az iráni vezetést, sőt Mahmud Ahmadinezsad elnököt elítélő fatvát adott ki. Bírálta a többi ajatollahot, amiért csendben végignézték a választások utáni ellenzéki megmozdulások vérbe fojtását.

Montazeri halála egyrészt nehéz helyzetbe hozza az ellenzéki mozgalmat, amelynek eddig sem volt valódi vezetője, s most egy vallási „patrónussal” is kevesebb támogatja. Másrészt azonban vasárnap lesz a síiták számára oly fontos, mártírhalált megörökítő asúra ünnepe, amelyre az ellenzék nagy erőkkel készül, s ezt a megemlékezést még különlegesebbé teszi Montanzeri halála.

Kezén zöld szalagot viselő ellenzéki Montazeri fényképével
Kezén zöld szalagot viselő ellenzéki Montazeri fényképével
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.