Basescu reformokat sürgetett

Letette a parlament két háza előtt a hivatali esküt Traian Basescu román államfő, akit december 6-án második alkalommal választottak meg.

A régiúj elnök az állam gyökeres modernizálását ígérte. Leszögezte: mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a november 22-i népszavazás értelmében, Románia áttérjen az egykamarás, legfeljebb háromszáz tagú parlamenti rendszerre, s hogy az alkotmányt ebben az értelemben kell majd a politikai osztálynak módosítania.

Basescut a parlament szószékéről megáldotta Daniel román ortodox pátriárka. Az ezzel egybekötött imát és az áldást a törvényhozás tagjai felállva követték végig. Az eskütételt beárnyékolja, hogy Románia gazdasága mélyrepülésben van, a munkanélküliség 10 százalékos, a gazdasági visszaesés az év első kilenc hónapjában 7,4 százalékos volt. Kérdéses az is, hogy az új kormánynak – amelynek parlamenti megszavazására várhatóan szerdán kerül sor – milyen mértékben sikerül majd kordában tartania az állami költségvetés deficitjét.

Rossz fényt vet az új kabinetre az is, hogy a kormányprogramba demokrata-liberális szorgalmazásra bevették a verespataki aranybányaterv felülvizsgálatát. Adriean Videanu gazdaságiminiszter-jelölt már a múlt héten közölte, hogy a projekt engedélyezését szeretné elérni.

Kedden lemondott hivataláról a volt Securitate irattárát vizsgáló bizottság (CNSAS) elnöke, Csendes László, akit közlése szerint ismeretlen személyek többször is megfenyegettek.

Basescu megcsókolja a keresztet Daniel pátriárka kezében
Basescu megcsókolja a keresztet Daniel pátriárka kezében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.