Abortuszpert indított A., B. és C.

Mindhárman titokban utaztak Nagy-Britanniába. A mostani perben csak A., B. és C. néven hivatkoznak rájuk.

Az egyikük kemoterápiás kezelést kapott, és közben lett terhes. A másik egykori alkoholistaként és kábítószerfüggőként attól tartott, hogy az újabb terhességgel elveszti minden esélyét a nevelőszülőknél lévő négy gyermeke visszaszerzésére. A harmadik méhen kívüli terhesség kockázata miatt döntött az abortusz mellett.

Életfogytiglani börtönbüntetés: Írországban akár ezzel is sújthatnák őket, ha felfednék a nevüket. Két ír és egy litván nő ezért fordult teljes anonimitásban az Európai Emberi Jogi Bírósághoz, ahol azzal érvelnek, hogy az írországi abortusztilalom az egészségüket veszélyeztette, ráadásul megalázó helyzetbe hozta őket.

Márpedig az Európai Unió éppen azzal nyugtatta meg nemrég Írországot, hogy a terhességmegszakítás tilalmához senki sem akar hozzányúlni. Miután a „zöld sziget” lakói az első népszavazáson visszadobták az EU új alapokmányát, a lisszaboni szerződést, sok mindent beígértek nekik az uniós tagállamok: például hogy véletlenül sem szólnak bele az ír semlegességbe, az adórendszerbe vagy a családpolitikába. A második referendumon így már az „igen” győzött – most viszont a strasbourgi bíróságon indult támadás a szigetország drákói abortuszszabályozása ellen.

Titokban, külföldön végzett abortusz: az Ír Családtervezési Egyesület (IFPA) szerint 1980 óta legalább 138 ezer írországi nőre ez a sors várt. Az A., B. és C. ügyét felkaroló ügyvédek, illetve érdekvédő csoportok arra hivatkoznak, hogy a szigorú törvénykezés az európai emberi jogi konvenció több cikkelyét is megsérti (a magánélethez és a családi élethez való jog, az embertelen vagy lealacsonyító bánásmód, a diszkrimináció tilalma). A strasbourgi taláros testületnek pontosan ezen egyezmény felett kell őrködnie.

Izgatottan várják az ítéletet a terhességmegszakítást erősen korlátozó vagy tiltó, katolikus EU-tagállamok, Lengyelország és Málta. Az emberi jogi bíróság már mindkét felet meghallgatta. A dublini kormányt képviselő főügyész azt hangsúlyozta, hogy az élethez való jog a magzatra is kiterjed, és hogy az abortusztilalom az ír társadalom erkölcsi szövetének része. Ennek némileg ellentmond, hogy az utóbbi évek felmérései az abortusz támogatottságának növekedését mutatják.

A dublini utcán szabad a szerelem: az ír családpolitikába nem szól bele az unió
A dublini utcán szabad a szerelem: az ír családpolitikába nem szól bele az unió
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.