Vízummentesség Szerbiának

A világ hírtelevízióiban a fontos hírek között mutatták pár óráig a röszkei határállomást.

Alighanem sokakat meglepett a világban az a hatalmas ováció, amellyel Szerbia polgárai fogadták a napot, amelyen újra vízummentessé lett számukra az utazás az Európai Unió országaiba.A

nem mindennapi eseményt népünnepélyek, kisebb-nagyobb tűzijátékok előzték meg, s végül Balázs Péter magyar külügyminiszter nyomta a pecsétet szerb kollégája, Vuk Jeremics útlevelébe.

Szegedi tudósítónk a határállomásról számolt be a szerbek számára örömteli napról, amikor úgy érezhették: megszabadultak a konzulátusok előtti megalázó sorállásoktól, immár szabad az útjuk a schengeni övezetbe. A vízummentesség nagy könnyebbség a Szerbiában élő magyaroknak is.

A szerbeknek tudomásul kellett venniük, hogy a kedvezmény nem vonatkozik Koszovóra – tehát egykori tartományuk kiválására így is emlékeztetett az EU. A könnyítés több mint jelképes, azt várják tőle, hogy felélénkülnek a kapcsolatok Szerbia és az unió között. Az uniós polgároknak egyébként eddig sem kellett vízum az utazáshoz. Belgrád tett még egy lépést: hivatalosan is beadta csatlakozási kérelmét Brüsszelben.

Főfájás nélkül megúszhatják az év végét a befektetők
» tudósításunk a 7. oldalon főfájás nélkül megúszhatják az év végét a befektetők
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.