Boldog lesz II. János Pál és XII. Pius is

Karol Wojtylával, a lengyel pápával együtt boldoggá avatják a holokauszt alatti hallgatásáért hibáztatott XII. Piust is. Egyedül az 1984-ben mártírhalált halt Jerzy Popieluszko lengyel pap boldoggá avatását nem vitatják.

Amióta a szentté avatási kongregáció novemberben, ugyan nem egyhangúan, de megszavazta, tudni lehetett, hogy karácsony előtt az egyházfő aláírja két elődje 2010-es boldoggá avatását. A hívők a népszerű II. János Pált sürgették, ám az egyház Pacelli pápát is a boldogok közé emeli – üzente döntésével az olasz pápát tisztelő XVI. Benedek.

Az 1939–58 között pápa,Eugenio Pacelli boldoggá avatását a bíborosi kongregáció 2007 novemberében egyhangúan megszavazta. XVI. Benedek újabb vizsgálatot rendelt el, és most kimondta az igent. Vagyis hónapokon belül boldog lehet az egyházfő, akinek fényképe a jeruzsálemi Jad Vasem holokausztmúzeumában nem az igazak között szerepel.

„Egyházi belügy. Mi nem felejtük a római Tiburtina vasútállomáson vagonra tett 1021 zsidót, XII. Pius nem sietett megállítani a vonatokat. Jobb lett volna megvárni a vatikáni titkos levéltár XII. Piusra vonatkozó dokumentumainak megnyitását” – mondta Riccardo DiSegni római rabbi, aki január 17-én fogadja az olasz főváros zsinagógájába először ellátogató XVI. Benedeket.

A kanonizáció a holokauszttagadó lefebvre-ista püspök, Richard Williamson miatt januárban kirobbant feszültség óta tabu volt. A zsidósággal való viszony rendezését szolgáló májusi szentföldi látogatáskor XVI. Benedek első útja a Jad Vasembe vezetett, ám a XII. Piust értékelő termet kihagyta. Bár 2007-től Rómában kampány folyt Pacelli rehabilitációjáért, konferenciák, monográfiák kívánták bizonyítani, hogy XII. Pius hallgatása az üldözöttek mentését szolgálta. II. János Pál árnyékában avatják boldoggá XII. Piust, az is lehetséges, hogy együtt. XVI. Benedek megkerülte a vitákat, és az egyház kontinuitását hangsúlyozza. 2010-ben közel-keleti szinódus lesz Rómában – hallani az olasz vatikanisták soraiban. A lengyel pápa boldoggá avatására (ehhez már csak a csodatevés elfogadása hiányzik) október, az 1978-as pápává választás évfordulója kínálkozik. A Wojtyla-temetésén részt vett milliós tömeg visszatérését várják Rómába. Santo subito! – hirdették 2005 áprilisában, II. János Pál temetésén, a Szent Péter téri, főleg lengyel transzparensek. Két hónapra rá XVI. Benedek elindította az eljárást. Túl gyors volt – a brüsszeli érsek, Danneels Godfried szerint, aki az olasz sajtónak kijelentette: „a szentségnek nem kell előzősáv, elfogadhatatlan, hogy valaki közfelkiáltással váljon szentté”.

II. János Pálnak a mai napig nem bocsátják meg az egyházban a kommunizmus megbuktatását, ezért is megérdemli a villámgyors boldoggá avatást – írta az Il Giornaléban Antonio Socci katolikus újságíró. Egyedül a jeges víztárolóba gyilkolt Jerzy Popieluszko atyának nincsen szüksége csodára, boldoggá avatása szintén jövőre lesz, de neki nem Rómában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.