Athénban az adósságválság az utcára ment

A hét eleji szakszervezeti tüntetések után az újságírók is sztrájkoltak tegnap Athénban. A tüntetések immár folyamatosak, amióta világossá lett, hogy az ország nem kerülheti el a szigorú megszorításokat, a szociális kiadások további csökkentését. Ráadásul a foglalkoztatás is csökken, a munkanélküliség meghaladta a 12 százalékot.

A gazdasági bajok a viszonylag új szocialista Papandreukormány nyakába zúdultak, amely most azt állítja: konzervatív elődje által okozott csődtömeget kell eltakarítania. Az állapot rossz. A Fitch után a Standard and Poor is visszaminősítette a görög adósságokat.

Az ország így nehezebben juthat külföldi forrásokhoz majd, illetve komoly megszorításokat kell életbe léptetni ahhoz, hogy ne fenyegessen még súlyosabb csődhelyzet. A középbalnak azonban nemcsak a konzervatív elődökkel kell szembenéznie, hanem a kisebb baloldali ellenzéki erőkkel is.

A kommunisták irányította PAME szakszervezeti szövetség általános sztrájkra szólított fel. A szakszervezeti tüntetők megpróbálták blokád alá venni a pénzügyminisztériumot. A BBC szerint transzparenseiken az állt: Lázadjatok! A várakozások szerint az e heti tüntetéseket további sztrájksorozat követheti. Mi ellen tiltakozik balés jobboldal? A konszolidációs terv szerint tíz százalékkal kell csökkenteni a társadalombiztosítási és a költségvetési kiadásokat. Jelentős megszorítás vár a fegyveres erőkre is. Bezárják a külföldi görög turisztikai képviseletek egyharmadát. Létszámstopot rendelnek el az állami szektorban. A bürokrácia a görög GDP hét százalékába kerül. Végül, hogy a nép is kapjon valamit 90 százalékos adót rónak ki a bankárok jutalékjaira.

Papandreu miniszterelnök szerint a görög gazdaság elsüllyed a 300 milliárd eurós államadósság súlya alatt, ha az adórendszert nem teszik működőképessé. A közvéleménynek igen rossz a véleménye a hellén adóhatóságról. Általánosan elterjedt, hogy az adóhivatalnokok gyakorlatilag védelmi pénzt csikarnak ki a vállalkozásoktól, addig zaklatják őket, illetve a kiszemelt polgárokat, amíg meg nem kapják a maguk baksisait. Papandreu kilátásba helyezte, hogy új pénzügyi rendőrséget alakítanak, hogy ez biztosítsa, hogy a cégek és állampolgárok befizessék az előírt adót.

A szocialista miniszterelnök egyelőre nem kap külső támogatást reformjaihoz és politikai barátai is ódzkodnak a megszorítások támogatásától. Antonis Samaras a jobbközép Új Demokrácia (az eddigi kormányzó erő) vezetője azt mondta az AP-nek, hogy nincs miért támogatni a kormányfőt, hiszen eddig csak halogatta az intézkedéseket, s most is csak általánosságokkal szolgál. A kommunisták viszont azt mondják: a pénzügyi válság nem olyan súlyú ügy, ami kikövetelné a nemzeti egységet.

A PAME tüntetett Athénban a munkanélküliség ellen
A PAME tüntetett Athénban a munkanélküliség ellen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.