Könnygázzal oszlattak a csúcson

Könnygázzal és gumibotokkal verte vissza a dán rendőrség azt a több száz tüntetőt, akik a koppenhágai klímacsúcsnak helyt adó Bella Centerbe próbáltak betörni. A konferencia magasabb politikai fokozatba kapcsolt.

A Climate Justice Action (Akció az Éghajlati Igazságosságért) nevű szervezet által meghirdetett akción több száz ember vett részt. A tüntetők terve az volt, hogy „békés eszközökkel” áttörnek a Bella Centert övező masszív rendőrségi kordonokon, és a hivatalos tárgyalókat is kicsábítva „ellencsúcsot” tartanak.

A több száz, egyes források szerint háromezer tüntető már szerda reggel gyülekezni kezdett Koppenhága külvárosi részén. Az akcióval arra akarták felhívni a figyelmet, mennyire „korruptak és antidemokratikusak” az ENSZ klímatárgyalásai. A rendőrség közlése szerint 230 résztvevőt állítottak elő – írta az MTI. Ezzel a klímacsúcson őrizetbe vett személyek száma 1700 fölé emelkedett.

Eközben lemondott Connie Hedegaard, a koppenhágai klímacsúcs elnöke: tisztségét a konferencia magas, politikai szintű záró szakaszában Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök veszi át – közölte Yvo de Boer, az ENSZ klímaügyi felelőse. „Ilyen sok állam- és kormányfő megérkeztével helyesebb, ha a konferenciát Dánia miniszterelnöke vezeti” – indokolta lépését Hedegaard. Bár a konferencia leköszönő elnöke hangsúlyozta, hogy csak formai lépésről van szó, a hírügynökségek szerint a lemondás összefüggésben állhat az akadozó tárgyalásokkal. Hedegaard a szerdai plenáris ülésen rámutatott, hogy még mindig számos megoldatlan kérdés hever a tárgyalóasztalon.

Németország szerint Kína és az Egyesült Államok veszélyezteti a koppenhágai klímacsúcs sikerét. A meglehetősen szókimondó vádat Norbert Röttgen környezetvédelmi miniszter fogalmazta meg egy szerdai nyilatkozatában, míg Angela Merkel kancellár – valamelyest óvatosabban – csupán csalódottságának adott hangot a dán fővárosban eddig történtek, konkrétan az előrelépés hiánya miatt.

A német miniszter felrótta a kínaiaknak és az amerikaiaknak, hogy szemmel láthatóan tartózkodnak mindenfajta „első lépés” megtételétől. Ehelyett a kivárásra rendezkedtek be, fenntartva maguknak a maximális játékteret az utolsó napig, vagy akár az utolsó óráig. Mindezzel erősen veszélyeztetik a konferencia sikerét – hangoztatta Röttgen.

A német kancellár – aki csütörtökön utazik Koppenhágába – aggodalommal szólt arról, hogy a jelenlegi körülmények között péntekig képesek lesznek-e megállapodást elérni. A kormány szóvivője ugyanakkor közölte: Merkel felvette a kapcsolatot Barack Obama amerikai elnökkel, Nicolas Sarkozy francia államfővel és Gordon Brown brit miniszterelnökkel a szoros együttműködés, illetve a siker érdekében.

Rendőrök és tüntetők összecsapása a konferencia-központ előtt
Rendőrök és tüntetők összecsapása a konferencia-központ előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.