Ahány európai ország, annyi drogszankció

A holland coffeeshopokban vágni lehet a füstöt, kérés nélkül az asztalra teszik a hasist, és az utcákon már messziről látni az emelkedett hangulatban szédelgő fogyasztókat: sokakban ez a kép él a hírhedten megengedő holland drogtörvényről. Aminek egy része persze csak legenda.

A holland törvények szerint a mai napig büntetendő a könnyűdrogok fogyasztása is, ám a kormányzati szinten megfogalmazott toleranciaelv öt gramm alatt de facto legalizálta a cannabisszármazékok (hasis, marihuána) fogyasztását.

Másutt ezt nem a kormány, hanem a rendőrség teszi meg, egyfajta szokásjog alapján. Németországban például a tartományok maguk dönthetik el, mekkora az a mennyiség, ami még tolerálható. Belgiumban három grammig legfeljebb figyelmeztetés jár, Portugáliában egy drogfogyasztásról lebeszélő bizottság elé utalják, akit elkapnak némi könnyű droggal. A drogok legalizálásáról azonban nincs szó, csak a büntetőjogi következményeket enyhítik: néhány gramm birtoklásáért nem jár börtön, csak pénzbüntetés. Az efféle megengedő országok közé sorolják Olaszországot, Spanyolországot, Ausztriát és Dániát is.

Európa másik felén azonban – így Magyarországon is – akár börtönbe is juthat valaki, ha némi hasis fogyasztásán kapják. A szigor csúcsa Ciprus, ahol akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is számíthat a kábítószerélvező. Érdekes módon ma már Hollandiá ban is sokan követelnek egyértelműbb szabályokat, az idén például Rotterdamban kétszáz coffeeshopot zártak be, mert túl közel voltak iskolákhoz.

Bár a vita Európában a könynyűdrogok liberalizációjáról szól, valójában nem ezzel a szektorral van a legtöbb gond. Az Európai Kábítószerügyi Központ szerint a cannabisszármazékok fogyasztása az utóbbi években csökkent, aggasztóan megugrott viszont a keménydrogok – ezen belül is a heroin és a kokain – aránya.

Orvosi célból termesztett marihuána egy ültetvényen. Szokásjog szerint
An Israeli worker examines medical cannabis being grown in a greenhouse near the southern city of Ashkelon August 27, 2009.The 1.2-acre farm contains five greenhouses that grow cannabis for limited medical treatment in Israel. REUTERS/Amir Cohen (ISRAEL SOCIETY HEALTH IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.