Basescu, a győztes, mindent visz

Traian Basescu valamivel több mint 70 ezer szavazattal megnyerte a román államfőválasztásokat, és ezt az alkotmánybíróság is megerősítette. Kihívója, Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnök elfogadta a taláros testület döntését és gratulált ellenfelének. A kialakult helyzetben a fő kérdés az, hogy ki alakít kormányt Romániában, hogyan alakulnak a jövőben az ország belpolitikai viszonyai, és lehet-e stabilitásra számítani.

Bányai Péter kolozsvári politikai elemző lapunknak elmondta: az utóbbi napokban nyugati nyomás volt tapasztalható, hogy az alkotmánybíróság ne vizsgálja túl hosszan a szavazatokat, a csalásokat, és hogy Romániában Basescu maradjon az államelnök. Bányai úgy véli, a választásokat megelőző közvélemény-kutatások pontosak voltak, Geoana valóban vezetett 6-8 százalékkal, a szocdem pártelnök azonban kapitális hibákat követett el. A felvétel, amelyen úgy látszott, hogy Basescu megütött egy gyermeket, még a szocdemek táborát sem győzte meg, a Basescu-tábor azonban azt egyértelműen lejáratási kísérletnek értelmezte. Tény, hogy annak a 4 százaléknak, aki az első fordulóban nem voksolt, de a második fordulóban már eljött szavazni, a kétharmada Basescura szavazott – állítja Bányai.

Szerinte a másik nagy hiba a Geoana–Vantu-találkozó volt. Tudni kell, hogy 2004 után Sorin Ovidiu Vantu pénzelte a Basescu köré sereglett ún. demokratikus értelmiségi elitet. Akkor Vantu még nem volt a Ba sescu által folyamatosan támadt „nagymogulok” listáján. Csakhogy közben Basescu öszszeveszett Vantuval, így utóbbi is felkerült a gyűlölt oligarchák közé. – Geoana pedig, aki tudta, hogy állandóan figyelik és filmezik, elkövette azt az őrült hibát, hogy egy nappal a Ba sescu-tévévita előtt meglátogatta Vantut. Ez volt az a pillanat, amikor a Geoana–Basescuösszecsapás várható eredményét tekintve a fogadóirodák kétharmad-egyhar madról átálltak az egyenlő esélyre. Bányai szerint a választások elvesztése miatt a Szociáldemokrata Pártban (SZDP) és a Nemzeti Liberális Pártban (NLP) súlyos belső harcok körvonalazódnak. A szociáldemokraták Geoana fejét fogják követelni, s ha az SZDP-n belüli három-négy klikk csatázni kezd egymással, a párton belül eluralkodik a zűrzavar. Nem valószínű tehát, hogy a párt most belemenne az előre hozott választásokba.

Nagyjából ugyanez a helyzet a liberálisoknál, ahol Crin Antonescu pártelnök és a Calin Popescu Tariceanu volt pártelnök csoportjai máris csúnyán összeszólalkoztak. E két párt gyengeségét Basescu világosan látja, s nincs kizárva, hogy előre hozott parlamenti választásokkal fog zsarolni.

Az elemző szerint Basescu, a győztes, mindent visz. A szocdemektől és a liberálisoktól napokon belül elindul majd a politikai migráció, s az árulókkal, illetve a kisebbségi képviselőkkel együtt, a Demokrata-Liberális Párt (D-LP) és a Basescu oldalára átállt RMDSZ képes lesz kialakítani egy kormányképes többséget, mégpedig a liberálisok nélkül.

Magyar szempontból Bányai Péter szerint látványos eredmény nem várható. Az RMDSZ kaphat ugyan az új kabinetben néhány tárcát, de borítékolható, hogy a demokrata-liberálisok semmilyen ígéretet nem fognak betartani. A politikai elemző úgy látja, hogy az RMDSZ-nek érthetőbben el kellett volna magyaráznia választóinak, hogy Basescu semmibe veszi a demokrácia alapszabályait, hogy egyeduralomra tör. – El kellett volna magyarázniuk, hogy miért van szükségünk játékszabályokra, és hogy ezeket Basescu hogyan hágta át folyamatosan. Hogyha ez a kommunikáció az elmúlt évben folyamatos lett volna, talán sikerül megértetni mindenkivel, miért veszélyes Basescu győzelme nemcsak a magyarokra, de az egész országra nézve. Talán bejött volna még százezer szavazat, amivel Bases cutól meg lehetett volna szabadulni – fejtette ki.

Bányai szerint nehéz megjósolni, hogy Basescu a kialakult helyzetben merre lép. Róla ugyanis nem lehet megmondani, hogy centrista lenne vagy annak ellenkezője, reformer vagy antireformer, jobb- vagy baloldali.

– Kalandor, aki soha semmit nem épített, mindig csak felrobbantott dolgokat. Bányai szerint Basescu zseniális intrikus, akinek nincs pontos célja a megszerzett hatalommal. A besszarábiai ügyön kívül nem nyúlt a nacionalista kártyához, a román–magyar viszonyt nem élezi.

A kelet-európai népek sorsközösséget alkotnak, csak együtt lehetnek szabadok, erősek és sikeresek – állapította meg Temesváron Orbán Viktor. A Fidesz elnöke a temesvári emlékév kapcsán emlékeztetett: a rendszerváltás után húsz évvel még nem ért véget az átmenet, a régi világ visszahúzó törekvései miatt még azt érzik sokan, meg van kötve a kezük. Orbán szerint már a Nyugat is kezdi belátni: a legnagyobb veszély ebben a térségben a kommunista struktúrák továbbélése.

Geoana és Basescu a választási tévévita előtt, háttérben a liberális Antonescu
Geoana és Basescu a választási tévévita előtt, háttérben a liberális Antonescu
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.