Traian Basescu újabb öt évig Románia elnöke

Igazolta a romániai államfőválasztások második fordulójának eredményét a bukaresti alkotmánybíróság. A taláros testület hétfőn este elutasította a Szociáldemokrata Párt (SZDP) által a múlt héten benyújtott óvás valamennyi pontját, és egyhangúlag megállapította, hogy az elnökválasztásokat Traian Basescu nyerte meg. A régi-új államfő szerdán teszi le a hivatali esküt.

A Központi Választási Iroda (BEC) újraszámolta a belföldön, külföldön leadott és az első szavazatszámláláskor érvénytelennek nyilvánított több mint 138 ezer voksot, és megállapította, hogy ezek közül 2247 szavazat valójában érvényes. A demokrata-liberálisok által támogatott Traian Basescu hivatalban lévő elnök 1260, a szociáldemokrata Mircea Geoana szenátusi elnök pedig 987 szavazatot kapott pluszban.

A Nemzeti Liberális Párt (NLP) eközben úgy döntött, hogy továbbra is kitart az SZDP-vel kötött megállapodás mellett, és csakis a szocdemekkel és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) hajlandó kormánytöbbséget alkotni. Az NLP ugyanakkor hajlandónak mutatkozott valamennyi alakulattal, így a Demokrata-Liberális Párttal (D-LP) is tárgyalni, azzal a feltétellel, hogy Crin Antonescu pártelnök legyen a kormányfő, vagy pedig a liberálisok által elfogadott független személy alakítson kormányt.

Bukaresti megfigyelők úgy vélik, az RMDSZ már túlságosan elkötelezte magát a D-LP mellett, s ennek következtében az SZDP–NLP összefogás elvesztette a többséget. Mircea Geoana bejelentette: javasolni fogja a törvényhozásnak a választási csalások részletes kivizsgálását elvégző parlamenti bizottság felállítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.