Nyújtófa nélkül készül a védett olasz pizza
A védett európai élelmiszerek sorát a konyhájukat és piacukat leginkább féltő franciák és olaszok vezetik: Itáliában 182 ilyen eledel van. Ebből 117 a védett eredetű, 65 szerzett földrajzi jelzést. Többségük zöldség-gyümölcs (56), olívaolaj (37), sajt és hús. Szerepel köztük ötfajta kenyér, két hal és a San Gimignanóban, l’Aquilában és Szardínián termő sáfrány is, amely a veronai radicchióval együtt nemrég nyert védettséget.
A termékcímkén vagy a pizzéria kirakatmatricáján való büszke eredethirdetésen túl a „hazai” védelme komoly agráripari stratégia része abban az országban, ahol a legkisebb településnek is számtalan saját specialitás nyújt megélhetést. A Made in Italy élelmiszerben is exporthatalom, miközben az import hátraszorul az olasz boltpultokon.
Ám az olasz ételek háromnegyedét hamisítják – panaszolja a termelőket képviselő Coldiretti, amely Rómában 1200 darabos hamisítványkiállítást rendezett. Azt sikerült megakadályozni, hogy a németek ne áruljanak zacskós reszelt sajtot parmezán névvel, de létezik még ausztrál Chianti, vietnami mozzarella és friss dán bolognai szósz konzervben…