Nyújtófa nélkül készül a védett olasz pizza

Petárdakoncert ünnepelte előző héten a faszenes kemencében sütött nápolyi Margherita pizza hagyományos specialitásnak való kikiáltását. A Vezúv lábánál ebből élő pizzasütők öt éven át harcoltak Brüszszelben, nehogy a kínai paradicsomszószos, kanadai durumbúzás, Berlinben gyúrt (mirelit!) lepényt ugyanúgy nevezzék, mint azt, amelyet megszabott mérettel (három milliméter vastagságú tészta), szintén tipikus olasz termékké előléptetett bivalymozzarella sajttal és olívaolajjal készítenek. Nyújtófa nélkül!

A védett európai élelmiszerek sorát a konyhájukat és piacukat leginkább féltő franciák és olaszok vezetik: Itáliában 182 ilyen eledel van. Ebből 117 a védett eredetű, 65 szerzett földrajzi jelzést. Többségük zöldség-gyümölcs (56), olívaolaj (37), sajt és hús. Szerepel köztük ötfajta kenyér, két hal és a San Gimignanóban, l’Aquilában és Szardínián termő sáfrány is, amely a veronai radicchióval együtt nemrég nyert védettséget.

A termékcímkén vagy a pizzéria kirakatmatricáján való büszke eredethirdetésen túl a „hazai” védelme komoly agráripari stratégia része abban az országban, ahol a legkisebb településnek is számtalan saját specialitás nyújt megélhetést. A Made in Italy élelmiszerben is exporthatalom, miközben az import hátraszorul az olasz boltpultokon.

Ám az olasz ételek háromnegyedét hamisítják – panaszolja a termelőket képviselő Coldiretti, amely Rómában 1200 darabos hamisítványkiállítást rendezett. Azt sikerült megakadályozni, hogy a németek ne áruljanak zacskós reszelt sajtot parmezán névvel, de létezik még ausztrál Chianti, vietnami mozzarella és friss dán bolognai szósz konzervben…

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.