Megfőzi az EU-t az indiai séf

Skót nemzeti eledel lesz az indiai csirke tikka masalából? Ezt szeretné elérni egy glasgow-i étteremtulajdonos, Ahmed Aslam Ali, aki EU-védelmet kért a - szerinte - általa feltalált ételhez. Nem viccről van szó; a törekvést több (skót) parlamenti képviselő is felkarolta.

A különös kampány támogatói előszeretettel hivatkoznak Robin Cook volt brit külügyminiszterre, aki egyszer azt nyilatkozta: „A csirke tikka masala ma már igazi brit nemzeti étel, nemcsak azért, mert rendkívül népszerű, hanem azért is, mert kiválóan példázza, miként fogad be és tesz magáévá Nagy-Britannia külső hatásokat.”

Kérek hozzá valami szószt, ez egy kicsit száraz! – közölte a hetvenes években a Shish Mahal étterem egyik vendége, aki a világszerte ismert csirke tikkából rendelt. Gondolt egyet a séf, és attól kezdve joghurtostejszínes-fűszeres mártásban készítette a húsételt: megszületett tehát a csirke tikka masala.

– Észak-Indiában másfajta ételeket főznek: mivel nagy a szegénység, tejszínt és joghurtot ritkán használnak. Itt, Skóciában viszont olcsón hozzájutni, ráadásul jobban eláll, mert az időjárás is hidegebb – bizonygatta a Népszabadságnak a 64 éves étteremalapító, hogy igenis helyi specialitásról beszélhetünk.

Reménykedik a sikerben Mohammad Sarwar is, akit Glasgow-ban választottak be a londoni parlamentbe. A munkáspárti képviselő (aki a konyhafőnökhöz hasonlóan a pakisztáni–indiai határon fekvő Pandzsáb tartományban született) úgy véli, hogy a csirke tikka masala talán a legkorábbi példa a ma már oly divatos fúziós konyhára. Ő segít beadni a hivatalos kérelmet az Európai Bizottsághoz, ám az elbírálás akár évekig is eltarthat.

Máris tiltakoznak indiai séfek, akik szerint Ahmed Aslam Ali ötlete teljesen abszurd, hiszen ezt a fogást generációk óta készítik Indiában. Mások azonban arra emlékeztetnek, hogy a csirke tikka masala a csípős ízektől ódzkodó nyugatiak kedvéért átalakított curryétel, amely az eredeti indiai konyhában ismeretlen. Delhi vagy Bombay jó néhány szállodája kimondottan a brit turistákra gondolva vette fel az étlapra… a skót ételkülönlegességet?

Ebéd Delhiben. Ezentúl EU-védett ételt is esznek?
Ebéd Delhiben. Ezentúl EU-védett ételt is esznek?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.