Ukránosítási törekvések Kárpátalján

Az elmúlt öt esztendő nem tekinthető jónak az ukrajnai magyar közösség szempontjából, nehéz körülmények alakultak ki számunkra - mondta lapunknak Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke. Az öt évvel ezelőtti változásokhoz fűzött remények nem teljesültek. A kisebbségi jogok terén negatív folyamatok zajlottak Ukrajnában, bővülés helyett korlátozások, visszalépések történtek, a már megszerzett jogok gyakorlásában is akadályozza a magyar közösséget a kialakult helyzet.

Az ukrán hatóságok számos rendelkezéssel határozottan visszaszorítják a kisebbségi anyanyelvi oktatást, a nyelvhasználati jogokat, erőltetik az államnyelv térnyerését. A magyar közösség beadványokban, aláírásgyűjtéssel, tiltakozásokkal lépett fel ez ellen, ukrán közjogi méltóságokhoz folyamodott, az anyaország és nemzetközi fórumok segítségét kérte. Akcióik és az anyaország közbenjárása ellenére az ukrán vezetés jottányit sem enged ukránosítási törekvéseiből. Nem hozott megoldást megfelelő európai fórumok megkeresése sem. Hallgatásuk kedvezőtlen üzenetet hordozott, az ukrán hatóságok azt érzékelhették belőle, hogy Európa számára fontosabb a gázszállítások biztosítása, mint a kisebbségi jogokért való fellépés - hangsúlyozta Gajdos.

Az UMDSZ megítélése szerint kedvező változást csak hatalomváltás hozhat Ukrajnában, beleértve az elnöki posztot, a törvényhozást és a kormányzatot. A mai ismeretek alapján egyértelmű, hogy a soros elnökválasztáson két politikus esélyes, Viktor Janukovics, a Régiók Pártja elnöke és Julija Timosenko, jelenlegi miniszterelnök. Viktor Janukovics programja kedvező a kisebbségi jogok bővítése, az anyanyelv használat kérdésében, az ukránosítási politika elutasításában. Timosenko miniszterelnök pártja nem ígér változást a kisebbségeknek a kialakult problémák orvoslására.

Az UMDSZ az orosz és a román nemzeti közösségek képviselőivel együtt megállapodott a Régiók Pártjával a kisebbségeket érintő fontos kérdésekről - mondja Gajdos István. A keretmegállapodás valamennyi résztvevőre egyenrangúan és egységesen érvényes, tükröződnek benne a magyarok törekvései. Janukovicsék készek arra, hogy hatalomra jutásuk esetén visszavonják az anyanyelv használatát korlátozó oktatási rendeleteket. A megállapodás törvénykezési, jogalkotási lépéseket irányoz elő a nemzeti kisebbségek helyzetének rendezésére. A Régiók Pártjának elképzelése szerint a kisebbségi nyelvek regionális szinten, ahol tömbben élnek a nemzeti közösségek, hivatalos státust kapnának. Igaz, Janukovics a közelmúltban visszalépett korábbi ígéretétől, miszerint hivatalossá teszi az orosz nyelvet. Lépését gyakorlati megfontolások mozgatták, azok a magyarság érdekeit nem érintik. A Régiók Pártja által készített belső felmérés szerint ugyanis az orosz nyelv hivatalos státuszának ma több az ellenzője potenciális szavazóik körében, mint a támogatója. Jelenleg, a magyartól eltérően, mind az orosz, mind a román közösség rendelkezik parlamenti képviselettel. A régiósok ígérik, hogy a nemzeti kisebbségek képviselői megfelelő arányban pozíciókhoz juthatnak a helyi hatalmi szervekben, a parlamentbe jutásukat elősegítendő, pedig bejutó helyeket helyeznek kilátásba számukra pártjuk listáján.

Gajdos István véleménye szerint Janukovics elnökválasztási győzelmével számítani lehet a teljes hatalmi képlet átalakulására. Úgy véli, a jövő év közepén - esetleg együtt az esedékes helyhatósági választásokkal - előre hozott parlamenti választásokat is tarthatnak majd Ukrajnában.

Gajdos István
Gajdos István
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.