Klímamentés gyertyafényben

Gyertyafényes virrasztást tartottak szombaton Koppenhágában a klímatárgyalásoknak helyt adó Bella Center területén. Az esemény fő üzenete, hogy igazságos klímaegyezményre van szükség.

A konferencia épületének tőszomszédságában elhelyezett Klímamentő Állomás előtt tartott demonstráción a Nobel-békedíjas Desmond Tutu, Fokváros egykori anglikán érseke elmondta: emberek milliói - de különösen a szegényebb népek - már most megszenvedik az éghajlatváltozást, és az azzal járó szárazságot és áradásokat. Felszólította a gazdag országokat, hogy segítsék a fejlődőket a klímaváltozás elleni harcban.

A virrasztás résztvevői egy olyan igazságos és jogilag kötelező érvényű új egyezményt kívánnak elérni, amelynek révén 200 milliárd dollár támogatás jutna a szegényebb országoknak.

Csaknem mindenkit szabadlábra helyeztek vasárnap a koppenhágai klímavédelmi tömegdemonstráción előző nap előállított közel ezer ember közül. A százezres tüntetés résztvevői határozott intézkedéseket követeltek a globális felmelegedés ellen. A demonstráción történt rendbontások során 968 személyt állítottak elő. Egy rendőrségi szóvivő nyilvánosan bocsánatot kért, amiért az előállított tüntetőknek órákig a fagyos földön kellett ülniük megbilincselve. A szombati demonstrációt 65 ország összesen 515 szervezete hirdette meg közösen.

Gyertyás tüntetés Budapesten az igazságos klímavédelmi megállapodásért

Több magyart is előállítottak a koppenhágai klímavédelmi tömegdemonstráción . A szemtanú négy magyar állampolgárról tud, akiket a rendőrök a dán főváros Christiania városrészében megbilincseltek, előállítottak, majd még szombat este elengedtek. A tüntetésen több mint száz magyar fiatal vett rész.

Vasárnap egyébként újabb kétszáz klímavédelmi aktivistát vettek őrizetbe Koppenhágában, akik megpróbálták blokád alá venni a dán főváros kikötőjét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.