Ügyesen 'kiszervezték' a háborút

Nemcsak a biztosításban és a logisztikában, de a CIA irányította legkényesebb műveletekben: az ellenséges harcosok elfogásában és megölésében is kulcsszerep jutott a szerződéses magánhadseregnek Irakban és Afganisztánban. A pénteki The New York Times címlapján megjelentek a Bush-időszak egyik kegyeltje, a Blackwater (ma már: Xe) magáncég és a Központi Hírszerző Ügynökség az eddig (el)ismertnél jóval mélyebb kapcsolatába adnak betekintést.

Az üzleti gyakorlatban szokványos tevékenységkiszervezés (outsourcing) felveti a fegyverhasználat kérdését is a műveleti területen. Amerikai kormánytisztviselők felelnek ugyanis a "zsoldik" (általában volt katonák, rendőrök), azaz a háborús jog alá nem tartozó magánszemélyek tetteiért is.

- A szerződésesek rugalmasságot biztosítanak a képességek összeállításában és irányításában, de továbbra is a miénk a felelősség - nyilatkozta George Little CIA-szóvivő a világlapnak. Irakban 25-75 ezerre, Afganisztánban 75 ezerre tették a "láthatatlan légió" létszámát.

A hadsereget védjük. Hát nem észbontó? – fogalmaz Steve Fainaru, a The Washington Post Pulitzer-díjas újságírója Nagyfiú uralkodik: Amerika Irakban harcoló zsoldosai című könyvében Franco Picco, aki a Blackwaterhez hasonló szerepet játszó, Crescent (Félhold) Security Group nevű biztonsági céget irányítja. A háborún dollárszázmilliókat kasszírozó Blackwater azóta Bagdadban és Washingtonban is kegyvesztetté vált, és névváltoztatásra is kényszerült. Ennek fő oka a 2007-es bagdadi vérfürdő volt, amelyben a cég emberei 17 iraki polgári személyt lőttek le, az FBI vizsgálata szerint zömüket minden ok nélkül.

Más ilyen cégek is kínos helyzetbe hozták Amerikát. A washingtoni külügy nemrég szabadult meg az ArmorGroup nevű vállalkozástól, amely a nyár végi "kabuli buliról" híresült el: az ottani amerikai nagykövetség védői tivornyákat rendeztek, bevonva helybélieket is, megsértve az iszlám szabályait.

A sokszor idealizáltan bemutatott katonaélethez adalék, hogy egy adatsor szerint Amerikai Szamoa fővárosa, Pago Pago az a település, ahonnan népességarányosan a legtöbb katona halt meg az afganisztáni háborúban. Amerikai Szamoa lakói nem amerikai állampolgárok, így nem szavazhatnak az elnökre sem, aki háborúba küldi őket - de a hadseregbe, mint bármely amerikai, természetesen önként jelentkeznek.

Szerződéses katonák járőröznek Bagdadban
Szerződéses katonák járőröznek Bagdadban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.