Összecsapások a Teheráni Egyetemnél

Az iráni biztonsági erők összecsaptak több ezer ellenzéki tüntetővel hétfőn a Teheráni Egyetem környékén. Nem tudni, hogy a tüntetők - akik korábban az egyetem területén voltak - ki tudtak-e törni az intézményt körbevevő rendőrkordonból. A hatóságok korábban megszüntették a mobiltelefon-szolgáltatást a körzetben, hogy korlátozzák az ellenzékiek egymás közötti kommunikációját. A rohamrendőrök körbevették az egyetemet, hogy megakadályozzák az ellenzékieket egy állami szervezésű nagygyűlés megzavarásában.

Hétfőn van az országban a diákok nemzeti napja, amelyen arra emlékeznek, hogy az iráni sah Amerika-barát rendszerének rendőrsége 1953. december 7-én egy Amerika-ellenes tüntetésen lelőtt három diákot. Az emléknapra állami nagygyűlést rendeztek, de a mostani rendszer elleni megmozdulásra ki akarja használni az alkalmat az ellenzék: Mir Hoszein Muszavi és Mehdi Karubi ellenzéki vezető, volt elnökjelölt ilyen értelmű felhívásokat tett közzé.

E felhívások ismeretében a hatóságok előző este korlátozták az internetszolgáltatást az országban, hogy az ellenzék ne tudja használni szinte egyetlen mozgósítási csatornáját, felszólították a külföldi újságírókat, hogy a következő három nap folyamán ne hagyják el irodájukat, és közölték, hogy minden illegális gyülekezést fel fognak számolni. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.