Geoana új választást tartana

Az exit poll eredmények jók voltak, csak a demokrata-liberálisok csalása felülmúlt minden elképzelést - vélekednek Mirca Geoana hívei a romániai elnökválasztások végeredményéről.

Traian Basescu hivatalban lévő államfő 0,67 százalékos, azaz mintegy hetvenezer szavazatos előnnyel, újabb elnöki mandátumot nyert. Az Országos Választási Iroda (BEC) hétfőn öszszesítette a belföldi és külföldi szavazókörzetek eredményeit. E szerint a több mint tízmillió érvényes voks 50,33 százalékát Traian Basescu, 49,66 százalékát pedig Mircea Geoana szerezte meg. Az országos részvétel 58,02 százalékos volt.

A szociáldemokraták azonban bejelentették: a nagyszámú visszaélés és választási csalás miatt megóvják a választások eredményét. A vesztes Mircea Geoana Szociáldemokrata Pártja (SZDP) gyanúsnak tartja a 130 ezer érvénytelen szavazatot, és továbbra is úgy véli, hogy a Demokrata-Liberális Párt (D-LP), az ügyvezető kormány által irányított illetékes hatóságokkal karöltve, vasárnap példátlan csalást hajtott végre.

Érdekes adat, hogy a külföldi szavazóközpontokban 146 ezren szavaztak, ezek közül 115 ezren Basescura, és csupán 31 ezren Geoanára. E szavazatok fontossága a szoros eredmény miatt rendkívüli módon felértékelődött: Bukarestben sokan úgy fogalmaztak, hogy Basescut olyan román állampolgárok választották meg, akik évek óta nem élnek a országban, és nem is áll már szándékukban valaha is visszatelepülni.

Az SZDP országos végrehajtó irodája hétfő délután elemezte a kialakult helyzetet, és úgy döntött, hogy kedden a BEC-nél és az alkotmánybíróságon is megóvja a választásokat. A szocdemek szerint körülbelül 300 ezer szavazat érvényessége kérdőjelezhető meg, hiszen sok jegyzőkönyvet a választókörzettől a megyei választási irodákig hamisítottak meg, a választási turizmus (egy személy több körzetben is leadta a szavazatát) óriási méretű volt, és rendkívül magas az érvénytelen szavazatok száma. A jelzetteket Vadim Zsdanovics, az EBESZ megfigyelői csoportjának vezetője is elismerte. Kijelentette: a választások általában megfeleltek az EBESZ követelményeinek, de a román hatóságoknak kötelességük mielőbb kivizsgálni a nagyszámú jelzett rendellenességet.

Ha az alkotmánybíróság úgy találja, hogy a csalás olyan mértékű volt, hogy az a választások eredményét megváltoztatta, vagy pedig magát az eredményt hamisították meg, akkor a választásokat megsemmisítheti, és elrendelheti azok megismétlését. Az SZDP politikusai hétfő este azt állították, hogy elegendő bizonyítékkal rendelkeznek ahhoz, hogy az alkotmánybíróság előtt igazukat bizonyítsák.

A Romániai Magyarok Demokratikus Szövetsége (RMDSZ) és az Nemzeti Liberális Párttal (NLP) a külföldi szavazókörzetekben leadott voksok újraszámolását követeli, és a szóban forgó szavazóbizottságokban képviselőik elutasították az eredményeket szentesítő jegyzőkönyvek aláírását.

Eközben a D-LP és Basescu proklamálta saját győzelmét és megismételték a választások előtti ajánlatukat, hogy az NLP-vel együtt alkossanak koalíciót. Ha ez bekövetkezne, az RMDSZ ismét kormánytényezővé válhatna.

Csendőrök vigyázzák a szavazatokat Bukarestben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.