Berlusconi ellen vallott "a Kopasz"

A torinói bíróság orvosi rendelőjéből kölcsönkért spanyolfal mögött vallott a Cosa Nostra egykori gyilkosa, Gaspare Spatuzza. Vallomása szerint a maffia segítette a politikai pályára készülő Berlusconit a kilencvenes években. A maffianevén U'Tignusu (a Kopasz) elnevezésű férfi, a palermói Graviano-klán embere tavasszal törte meg a Cosa Nostra diktálta becsületbeli hallgatást. Akkor elmondta az ügyészségnek, hogy az 1993-94-es bombarobbantásokat a politikába készülő vállalkozó, Silvio Berlusconi rendelte a bűnszervezettől. Spatuzza ezt ismételte most meg a kormányfő jobbkeze, a maffiával való szövetkezésért első fokon kilenc évre ítélt Marcello Dell'Utri szenátor tárgyalásán.

Nem ritkaság a maffiakapcsolatokkal vádolt olasz politikus, és a Dell'Utrit és Berlusconit övező maffiagyanú sem újdonság. A meglepetés Spatuzza megszólalása. Az, hogy az áruló maffiózót a szervezet nem tagadta ki, vagyis főnöke, Giuseppe Graviano engedélyével vallott. Talán a szicíliaiak üzenni akarnak az államnak és Berlusconinak, akinek birodalma - az ügyészek szerint - Gravianóék millióinak segítségével épült fel.

- Graviano a római Olimpiai stadionnál tervezett sikertelen csendőrgyilkosságra készülve említette Berlusconit. Azt mondta: kezünkben az ország, az intézményeket gyengítő merényletekért a maffia kedvezményeket kap. A Via Venetón újságolta, hogy Dell'Utri és Berlusconi menynyire megbízható. A maffia a Bettino Craxi vezette szocialista pártot is támogatta - sorolta Spatuzza. Hangsúlyozta: Giuseppe Falcone bíró felrobbantásának a maffiózók örültek, de a csendőrök elleni, 50 kilogramm szöggel teli pokolgép nem tartozott a maffiakultúrához. - Ilyet még a tálibok sem tesznek! - mondta.

Spatuzza persze nem feltétlenül mond igazat. Elrabolta a tízéves Giuseppe Di Matteót, akit megtért maffiózó apja elleni bosszúból savban oldottak fel. 1993-ban lelőtte a maffia ellen prédikáló Don Pugliesi atyát, és ő lopta el azt a Fiatot is, amely az ügyész Paolo Borsellino mellett robbant fel.

- Soha nem láttam Gravianóékat. Meg akarják buktatni a kormányt! - tiltakozott a spanyolfal túloldalán hallgató Dell'Utri. - Őrült machináció - cáfolt Berlusconi, akit januárban várnak a bíróságra. Egyelőre törvénytelenül szerzett közvetítési jogok miatt.

Spanyolfal rejti a maffiózót
Spanyolfal rejti a maffiózót
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.